neděle 11. září 2011

Sovinec - toulky přírodou


Nebudu zde popisovat historii tohoto nádherného hradu, tyto informace najdete vždy na internetu.
Tento skvost leží na jižní části Nízkého Jeseníku a dostanete se k němu od městečka Uničov směrem na sever a nebo z Rýmařova, směrem na jih. Jen zase v místě, když pojedete od Uničova, projeďte náves před hradem a asi 500 metrů vlevo je přírodní parkoviště, ve všední den volné, jinak se na vás vrhnou výběrčí daní za parkování, tento rozšířený nešvar na naše lidi jako cizince ve své zemi je nyní velmi rozšířený, i přes nehorázné daně, jež odvádíme státu.
Musím však upozornit návštěvníky, že v interiéru hradu nenajdou vybavení, s vyjímkou  čtyř upravených místností a něco málo pod hlavním hradem. Kdo však hledá na těchto toulkách dobrou atmosféru a emociální prožitek z nádherné historické stavby, vřele doporučuji. Hrad je velmi rozlehlý s různorodými výškovými převýšeními a hlavně, jeho poloha v tomto kraji Nízkého Jeseníku je očím lahodící svou přirozenou krásou v krajině.


I okolí láká k pěkným procházkám, zvláště když zajedete kousek směrem na Rýmařov, tím se dostanete více již na náhorní plošinu, kde již nemusíte překonávat tak strmé kopce a není nebezpečí kutálejících se dětí do strží.
Sál Řádových rytířů


Po prohlídce doporučuji si zajet do městečka Rýmařov, kde můžete spáchat občerstvení a prohlédnout si pěkně upravené náměstí se zachovalou částí podloubí. Na ukončení výletu vřele doporučuji.

Provozní doba
DUBEN
So - Ne
9:00 - 17:00
KVĚTEN, ČERVEN
Út - Ne
9:00 - 17:00
ČERVENEC,SRPEN
Út - Ne
9:00 - 18:00
ZÁŘÍ
Út - Ne
9:00 - 17:00
ŘÍJEN
So - Ne
9:00 - 17:00
Poslední prohlídka vychází hodinu před uzavřením hradu.
Zavírací den: Pondělí
Výše vstupného
plné, (dospělí)
60,- Kč 
snížené, ( děti od 6 let, studenti, důchodci
             a držitelé karty EUROBEDS)
30,- Kč 

Jen ještě na okraj, většinou každou sobotu a neděli jsou zde pořádány různé akce, jak historického šermu, tak jiné, týkající se historie.

2 komentáře:

  1. Svého času jsem všechny tyto pozůstatky dob minulých dost nekriticky velice oceňoval jako takové. Nádherné? Definitivně ano.
    Nicméně na mne postupem času začala doléhat historie a s hrůzou jsem si uvědomil, kolik potu a krve běžného člověka za těmito opulentními výtvory stojí, jak nesmírná byla a je akumulace hodnot prýštících ze snah miliónů bezejmenných otroků vrcholící v těchto památkách. Uvědomil jsem si příšernou bilanci výsledků svým způsobem dobrovolného, avšak vždy podvedeného svobodného rozhodování, uvědomil jsem si stupeň drancování bohatství produkovaného obecnou populací na úkor jejího vzdělání, jejího skutečného potenciálu, rozkvětu a možností a bilanci nesčetných zmařených životů nezbytné k tomu, udržet systém který dal vznik těmto památkám a že nic z toho, co zde vidíme, nebylo zprostředkováno uvědomělou dobrovolnou spoluprácí, ale podvodným propagandistickým i fyzickým znásilněním svobodného rozhodování ujařmené populace. Nezbývá mi tedy, než se zamyslet nad tím, čeho ve skutečnosti mohla společnost dosáhnout, pokud by byla založena na skutečně znalé tvořivosti a spolupráci, místo na nevolnictví, a že nejspíše obdivujeme pouze ubohou záplatu na celkový potenciál lidstva, utěšujíce se, jakých jsme jako lidstvo dosáhli úspěchů.
    Ahoj, Slávek.

    OdpovědětVymazat
  2. Ani bych to tak neviděl, chodím na tato místa s láskou a obdivem právě k těm, co to stavěli.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.