pondělí 29. srpna 2011

Nepolapitelný boson

foto EPA

Tajemství vzniku Vesmíru je i nadále veliké. Hledání záhadného Higgsova bosonu, elementární částice, díky níž se objevila ve Vesmíru hmota, nebylo úspěšné. A to znamená nejen, že chybí odpověď na otázku, jak vznikl Vesmír, ale i že může být fundamentální věda zrevidována. Vždyť se může ukázat, že většina experimentů pro hledání této částice nemá smysl, a že výstavba Velkého hadronového urychlovače (LHC) byla jen nesmyslnou a drahou fantázií současných vědců. I když vědci varují před uspěchanými závěry.

Už po několik let žije vědecký svět v napětí. Nejprve se čekalo na start Velkého hadronového urychlovače ve Švýcarsku a na experimenty v rekonstrukci Velké exploze, vzniku černých děr, a zároveň i konce světa. Urychlovač však nefunguje dosud naplno, a experimenty v modelování Velkého třesku nepřinesly žádoucí výsledky. Přesněji řečeno, začali vědci pochybovat o tom, že se jim podaří objevit tu „božskou částici“,  on se jim tvůrce Vesmíru jistě zjeví, ano,ale až nakonec.

„Ve skutečnosti máme ještě příliš málo údajů o tom, že boson neexistuje, a je příliš brzy vyvodit definitivní závěry. Jiná věc je, že po četných experimentech na LHC nebyly udělány žádné nové objevy v oblasti vědy o vesmíru, které by byly za hranicemi běžných představ a schémat součinnosti částic, které by mohly v zásadě vzniknout.


„V nejbližších 12 měsících budou určitě nové objevy“, soudí ředitel pro vědeckou práci laboratoře fyziky elementárních částic v Ženevě Sergio Bertolucci. „Existuje-li Higgsův boson, pomohou experimenty na LHC ho objevit. A když ne, naznačí jeho absence nové cesty rozvoje fyziky“.

Dějiny hledání bosonu čítají nejedno desetiletí. Poprvé prohlásil o jeho možné existenci britský profesor Peter Higgs. Předpokládal, že je Vesmír proniknut neviditelným polem, a některé částice se v něm „obrůstají“ bosony a nabývají hmotnosti. Dokázat Higgsovu teorii v praxi se zatím ale nedaří. Pokusy vědců LHC modelovat Velkou explozi srážkami elementárních částic pohybujících se rychlostí blízkou rychlosti světla neměly za následek vznik Higgsova bosonu.



Další na toto téma: http://energieupramene.blogspot.com/2011/09/einsteinovi-bludy-konecne-vychazi.html

14 komentářů:

  1. Není to tak jednoduché. Představitele "hmotnosti" nelze hledat přímo ale pouze pomocí rozpadových částic. Kombinace částic tvoří jakýsi vzor, který musí zapadnout do předem daného schématu. Počet permutací je obrovský a bylo by velkým štěstím po několika srážkách systémem pokus-omyl získat transparentní důkaz existence HB. Honba za částicí, respektive za projevy těchto částic, může trvat i desetiletí. Nutno podotknout, že pokusy vypadají slibně a tu a tam se objeví přibližná kombinace velmi podobna hledanému hmotnostnímu schématu. Nemusí se však jednat o konkrétní HB. LHC má v programu daleko širší spektrum pokusů...
    KyKyRida

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, článek nezatracuje, ale jen zpochybňuje dotyčné úsilí a vynaložené finance, zvláště v dnešní době krize. Plně se ztotožňuji s názorem ředitele Bertolucciho:
    „V nejbližších 12 měsících budou určitě nové objevy“, soudí ředitel pro vědeckou práci laboratoře fyziky elementárních částic v Ženevě Sergio Bertolucci. „Existuje-li Higgsův boson, pomohou experimenty na LHC ho objevit. A když ne, naznačí jeho absence nové cesty rozvoje fyziky“. Ovšem zatím se přikláním k té poslední větě, jen aby si "vědecká elita" tímto nepodřízla vlastní větev, na které sedí, ono by se to stejně těžko přiznávalo, ukáže čas.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem tedy nikterak z oboru, ale hledat něco, co má být základem všeho, tudíž by to mělo být všudypřítomné nemůže trvat desetiletí. Buď mám na to ta správná kvedlátka a najdu to hned (pokud to ovšem existuje) nebo mám špatná kvedlátka a i kdyby byly z pozlaceného diamantu, tak najdu prdlačku.
    Připadá mi to jako by hledali mouchu podle jejích výkalů, které našli spláchnuté deštěm, steklé do potoka, dále řeky a vyplavené na břehu moře. Jediný výsledek, který dostanou je, že "Ano, je to zřejmě výkal mouchy, což je pro nás vzrušující a udá to nové směry!".
    Rohlíky kvůli tomu levnější nebudou (ba naopak) a naše děti se stejně ještě dalších 100 let budou učit, že E=mc2.
    Taky si umím představit lepší využití těch miliard eurošušní.
    Stačí dobře sledovat tento blog a kdo bude dávat pozor, najde něco lepšího než nějaký H.boson. :-)
    Michal

    OdpovědětVymazat
  4. Vzhledem k povaze (jinak perfektního) blogu bych předpokládal více optimismu v souvislosti HB. HB a HP (Higgsovo pole) je těsně vzpjato s éterickým modelem. Hon na HB je možné chápat i jako revizi před Einsteinovské "éry". Podaří-li se prokázat platnost hypotézy existence HB, poté dojde k otevření cest rozvoje fyziky vedoucí k sjednocení. Nemám obavy že by "vědecká elita" s tímto měla problém. Ostatně, k éteru bylo opětovně nepřímo našlápnuto kvantovými teorie., takže podřezané větve z paradigma nikoho neohrozí. Problém financí bude vždy - krize nekrize, ale konečně se aplikuje experimentální fyzika pěkně od podlahy a to stojí zato.

    OdpovědětVymazat
  5. Zapomněl jsem se podepsat pod předchozí - KyKyrida

    OdpovědětVymazat
  6. On tam ten optimismus trochu je, záměrně jsem dal do uvozovek v komentáři "vědecká elita", tím jsem měl na mysli ty, co zakrněli a věc jako eter už vůbec ani v hypotéze nemohou nějak spolknout, ala spolek Sysifos a nechtějí jít dál. Tito lidé si neuvědomují, že Vesmír je otevřená soustava a pokud existují další paralelní, bude docházet k vzájemné interakci mezi nimi v podobě i možná těchto částic a ne žádné perpetuum mobile, jak rádi argumentují. I rusové začínají s tímto výzkumem ve Skolkovo(vědecké centrum) a ti než se do něčeho pustí, tak to mají většinou aspoň teoreticky ověřeno. Od tam jistě pokud něco bude podám zprávu. Jen je škoda, že se zrovna intenzivní výzkum vešel do tohoto finančního kolapsu a úspěšnější bude pravděpodobně východ, to pak spadne mnohým brada a budou se muset učit "básničky" od podlahy. Děkuji za komentář

    OdpovědětVymazat
  7. Sysifos a podobné spolky nejsou tím správným vzorkem vědecké elity. Na jednu stranu odmítají éter v jakékoliv podobě a na druhou stranu rádi zneužijí klíčové experimenty kvantové mechaniky ve svůj prospěch. Kvantový fyzik již dnes počítá s eventualitou dynamického vakua které je pravděpodobně příčinou dualismu, neurčitosti...Superstrunové teorie, M teorie a ostatní už tak nevadí - přitom se jedná o teorii éteru. Experimentálně by mohlo dokázat elhácé v objevu supersymetrických částic. Východ možná zaboduje svým neotřelým přístupem a financemi, jen doufám, že nebudeme muset na oplátku tančit kozáčka.

    OdpovědětVymazat
  8. Vážený "Michale"
    Pokud se Vám zdvihá žaludek při pomyšlení na Higgsův bosson a rád operujete s fekáliemi, konstruktivně přispívejte tam, kde Vás pochopí nebo tam, kde máte minimální povědomí o tématu.
    Tento blog, kromě toho, že sustřeďuje kladnou energii, je o diskuzi ke zvolenému tématu charakterem doplňující, upřesňující či opravující než skrytě pochybující o stanovisku toho, kdo k tomu má podstatně blíže. Obvzláště Vaše poslední věta má nádech reklamy na zakázku, která může významně poškodit autora a správce blogu.
    KyKyRida

    OdpovědětVymazat
  9. Omlouvájm se, ale vidím, že došlo k nepochopení. Chtěl jsem svým osobitým (nadneseným) způsobem říci, že hledat něco, co má být vlastně úplně všude je dle mne nepodstatné. Buďto to je a hotovo, nebo to není. Chápu, že dnešní věda se necítí na to vidět onen HB přímo, tak hledají nějaké jeho působení na okolí (pro vás asi nevhodné moje momentální přirovnání k působení mouchy).
    Mimo to jak sleduji vědu, tak je jedno kam až půjde v miniaturizaci. Vesmír je stejně fraktálového složení, takže i když najdou nějaký boson, za pár let budou hledat jeho další složky atd. Není to tak dávno, co platilo, že nejmenší částicí je atom. A kde jsem teď? I ten pomyslný boson je ve své podstatě vesmír v jiném z našeho pohledu menším měřítku (dimenzi). Vždyť to máme všude před očima v přírodě. Jen nemít zavřené oči a nedívat se jinam.
    Autor moc dobře ví, jak jsem to myslel a pevně věřím tomu, že ho poškozování z mé strany ani nenapadlo. Navíc je již nějaký pátek plnoletý a pokud by mu moje názory vadily, tak mi to řekne a bez skrupulí a to tady veřejně. Mojí mailovou adresu má a případné pohlavky přijmu klidně i soukromě.
    Michal

    OdpovědětVymazat
  10. To KyKyRida - Michal.
    Ale takhle nee, vždyť se nic neděje, že řekl svůj laický názor, je teprve na začátku těchto věcí, spíše než spucunk bych volil nenásilnou metodu nasměrování celé problematiky a s tím související jevy, o kterých se dnešní vědecká společnost dohaduje. Michal není špatný, pokud jsem vycítil, hledá, a je hladový po nových informacích a jistě že nezná zákulisí boje techniků. Vy jste určitě starší, než on a již máte nastřádané nějaké informace ohledně těchto částic a polí a to je dobře, protože když zvolíte "nižší frekvenci", bude na příjmu, Vy jedete pro něj tak v pásmu FM a na to je již potřeba místo krystalky superhet.
    Zdravím Iv

    OdpovědětVymazat
  11. A ještě doplním vysvětlení té poslední věty.
    Bylo myšleno, kdo bude dávat pozor právě na tomto blogu, ten se právě od autora, tímto mu skláním poklonu, dozví něco důležitějšího a užitečnějšího než budou diskutabilní výsledky vědců, kteří jsou vždy někým placeni a podle toho budou i vypadat jejich výsledky. Autor není placen nikým a je jeho dobrou vůlí nám tu téměř na zlatém podnose předkládat výsledky, ke kterým za svého života dospěl.
    Z tohoto je už doufám patrné, že došlo ke komunikačnímu ruchu, který právě díky neosobnímu kontaktu na internetu dochází. Mluvit z očí do očí, tak tón mého hlasu by vše osvětlil.
    Michal

    OdpovědětVymazat
  12. Jen dodatek!
    Nemyslím to ani na jednoho špatně, jen jsem se snažil o opilování nedorozumění, takže chlapi, polehoučku, unisimo, tak jak zní nějaká pěkná melodie, stejně jsme tady chvilku a jdeme do kytek, tak proč to nevyužít tu dobu co tady strašíme na pozdvihnutí ducha - to je náš učel tady a ne se řevnit. Děkuji Iv

    OdpovědětVymazat
  13. Však ano, nepatřím ke konfliktivním typům, naopak. Jak jsem psal, došlo určitě k nedorozumění, ke kterému by při stejných vyslovených slovech někde u pivka nikdy nedošlo.
    Ano jsem laik a tím chci i zůstat. Když vidím, co dokázaly kultůry před několika tisíci lety za věci, o kterých se dnešní vědě ani nezdá a neumí je ani vysvětlit (tím se vědě neposmívám) a uvědomím si, že dozajista neměly CERN apod. udělátka, tak jejich vědomosti nebyly založeny na poznání takových struktur jako jsou bosony či superstruny (či jak je věda nazývá). Musely jít jinou, nám zapomenutou cestou. Cestou pochopení fungování přírody a vesmíru jako celku.
    Všem zúčastněným přeji klidný večer a debatám na vysoce vědecké úrovni se tedy budu raději vyhýbat pro klid na těchto svělých stránkách
    Michal

    OdpovědětVymazat
  14. To Michal
    Nezlobte se Michale, ale naopak, mně zajímá pohled každého a nechci rozdělovat zde přispívající na laiky a ty ostatní, někdy ty pohledy jak říkáte "laiků" jsou velmi dobré, takže nerozděluji a vážím si všech rozumných názorů, tedy i Vašich.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.