středa 10. srpna 2011

Největší erupce na Slunci.

sluneční erupce X6.9, 09.8.2011 NASA
Je to už několik dní, kdy Slunce začalo být velmi aktivní. Výrony koronální hmoty (CME), tento týden vyvolaly dokonce obavy z výpadků elektrické sítě a komunikačních zařízení. Ráno 9.8.2011 v 03:48 EDT, naše nejbližší hvězda vypálila koronu na stupnici X6.9, to jsou nejsilnější sluneční erupce za poslední léta.

Sluneční výbuch byl jednoznačně nejsilnější za současný sluneční cyklus. Její hodnota byla X6.9, celé tři krát silnější než předchozí cykly, kdy od února bylo měřeno v X2.2 jako největší stupeň.
Štěstí pro nás tady na Zemi je, že tato erupce nesměřuje přímo k nám a není třeba očekávat, že vliv na Zemi by měl být nějak závažný, i když sílu na to má (NASA varoval, že by to mohlo způsobit výpadky rádiového spojení, ale pravděpodobně nic horšího).

Sluneční erupce na stupnici hodnocení, jsou podobné jako třeba u Richterovy stupnice. Existuje pět tříd ve vzestupném pořadí síly: A, B, C, M a X. Třídy A a třídy B jsou dostatečně malé, a nedůležité pro nějaké ovlivnění.  Třída C se vztahuje na malé výrony, které nemají  na Zemi ve skutečnosti vliv, M značí střední třídy (minimální výpadek rádia, některé však mohou být již nebezpečná pro astronauty) a X se označují největší.

Zatím nejsilnější erupce byly naměřeny v roce 2003, kdy dosáhly  vrcholu X28, ikdyž i toto není přesné měření. Při těchto hodnotách dochází již k přetížení na snímacím senzoru a přestane snímač  pracovat. 


Slunce bývá často spouštěcím mechanismem, a Země je nedílnou součástí  tohoto systému, včetně lidí na ní, pak stačí i třeba "trochu hodně" rozevřené sociální nůžky a věci se dávají do pohybu. Dnes jsme svědky dění v Anglii, v Izraeli se začíná v těchto dnech rovněž demonstrovat, o Španělsku víme a velké akce se chystají v nejbližších dnech USA. Něco málo jsem už naznačil  začátkem července zde v bloggu článkem : "Kdo by nejvíce doplatil na zhroucení dolaru" - v sekci "boxovárna".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.