čtvrtek 2. června 2022

Červen 2022 – konjukce planet

 

Červen – konjukce planet

 

Na konci června čeká pozorovatele něco výjimečného: všech pět planet, které můžeme vidět pouhým okem – Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn – se na obloze seřadí.

Navíc se budou objevovat v pořadí podle vzdálenosti od Slunce, zleva doprava, jak je obzor skenován: to znamená počínaje Merkurem a konče Saturnem.

Obloha je vidět na východním obzoru těsně před východem slunce, což zakryje výhled. Na severní polokouli se podívejte na východ a na jih; na jižní polokouli - na východ a sever.

Přestože by místo mělo být viditelné po celý červen, všimněte si, že ráno 3. a 4. června bude vzdálenost mezi Merkurem a Saturnem nejmenší – pouhých 91 stupňů.

Další datum, které je třeba mít na paměti, je 27. června. V tento den se separace zvýší na 107 stupňů a mezi Venuší a Marsem se objeví ubývající srpek.

Merkur bude také jasně viditelný 27. června, takže jej snáze zahlédnete, pokud se na obzoru posunete doprava. Toho konkrétního rána bude planetární show viditelná asi hodinu.

Tato data jsou nejrelevantnější pro USA – tyto události a planetární viditelnost se mohou lišit podle data v závislosti na tom, ve které části světa se nacházíte. Každý však bude mít dostatek příležitostí vidět pět planet, i když je v měsíci několik zamračených dnů.

Taková řazení planet se nazývá konjunkce a konjunkce s pěti planetami jsou poměrně vzácné – naposledy to bylo v prosinci 2004, proto doporučujeme využít příležitost tuto konjunkci vidět.

 

 

3 komentáře:

  1. Planety se seřadí ale co bude následovat. Jestli někdy zjara neproběhne ono přepolování na Zemi, severní pól zvyšuje rychlost pohybu a pak už je šup a jeto.
    S tímto roháčem to však dnes ani nehlo, inu držák.
    https://i.ibb.co/VH81jMb/image.png https://i.ibb.co/CtMw1qW/P6031816.jpg

    OdpovědětVymazat
  2. to babajasvaga
    Použijte solné roztoky pro koupele pro děti. Nakuptze si sůl!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. to Iv
    9kg himalajské je doma a to samý vezmu ještě jednou.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.