čtvrtek 11. února 2021

Honba za penězi zkracuje život

 

Honba za penězi zkracuje život 


 

Mezinárodní databáze dlouhověkosti, která shromažďuje informace z 15 zemí, uvádí 138 lidí, kteří překročili 110letou hranici. V současné době na světě prudce roste počet lidí ve věku sto a více let. Pojďme zjistit, co mají společného a jaké je tajemství tak dlouhého života.

Optimističtí chudí kostarikové dosahují sta let

Předpokládá se ve světě, že dlouhověkost je u bohatých nebo poustevníků, kteří praktikují askezi. To vše však vyvrací malá středoamerická země se špatnou ekonomikou - Kostarika. Mezi populací rychle roste podíl stoletých, stát je na druhém místě ve své části světa po Kanadě a Chile, pokud jde o vysokou délku života - 80,2 let, píšou vědci z Národní nemocnice pro geriatrii a gerontologii.

V roce 2017 měla Kostarika 623 dlouholetých. Většina z nich pochází z provincie San Jose. Poloostrov Nikoya však vyniká: je zahrnut v jednom z pěti modrých pásů - zónách s anomální koncentrací stoletých.

Na poloostrově je průměrný věk je 102 let. Vše pod hranicí chudoby, dávky a důchody celkem nepřesahují 135 $. Pouze 58,8 procent umí číst a psát. Pouze 12 lidí je dobře krmených, zbytek je podvyživených.

Pro většinu je Nicoya jejich domovinou. Strávili zde veškerý svůj život, což znamená, že mají přibližně stejné podmínky prostředí, stravovací návyky, zaměstnání a obecnou existenci. Většinou jsou všichni spokojeni, jen jeden měl příznaky deprese.

Co zapřičiňuje vysoký věk

Vědci z USA společně s gerontology studovali sociální, psychologické a kulturní faktory společné pro stoleté v různých zemích. Mezi rysy, které pomáhají překonat 100letou hranici, jmenují moudrost, odolnost vůči úderům osudu a optimismus.

Autoři práce upozorňují na skutečnost, že mnoho stoletých žilo v regionech, kde je silná tradiční kultura. Pěti modrými zónami jsou Loma Linda v Kalifornii, Nicoya v Kostarice, Sardinie v Itálii, Ikaria v Řecku a Okinawa v Japonsku. Byli pojmenováni modře podle barvy tužky, kterou demografové obkreslili Sardinii, když si uvědomili, že její obyvatelé dosahují sta let desetkrát častěji než ve Spojených státech.

Čtyři z pěti zón jsou geograficky izolované. Existují velmi silné rodinné a komunitní tradice, lidé jsou obvykle fyzicky aktivní, nesedí na místě, strava je založena nejvíce na rostlinných potravinách a jejich životní styl jim umožňuje zmírnovat stres, když se dostaví.

Na Sardinii se muži zase věnují hlavně pastevectví a denně procházejí více než osm kilometrů po skalnatých svazích. Není divu, že ostrov vede v počtu stoletých mužů silnějšího pohlaví.

Loma Linda ve Spojených státech stojí osamocena. Ve městě je mnoho stoupenců hnutí adventistů sedmého dne, vedou přísný životní styl, dodržují dietu, inklinují k vegetariánství, fyzicky aktivní, sportují a v sobotu odpočívají.

Sté výročí sdílejí mnoho společných zvyků. Neustále něco dělají po domě, chodí, vaří, čtou, píšou i paměti. Mnozí jsou náboženští a věří „v něco, co přesahuje naše znalosti“. Například Tao Porchon Lynch, 101letý jogín, mluví o regeneraci všeho živého. Modlí se, medituje, procvičuje orientální praktiky(jako u nás Pět tibeťanů), spoléhají na lidové znalosti, včetně ajurvédy a tradiční čínské medicíny. Cvičí umění, hrají hry, dobrovolně pracují v knihovnách a pomáhají sousedům. Mnoho z nich má aktivní životní postoje a jasné cíle. V Japonsku pro to existuje dokonce i termín - ikigai.

Boom dlouhověkosti

Po celém světě lze pozorovat prudký nárůst počtu stoletých. To prokázali vědci z Montrealské univerzity na příkladu kanadské provincie Quebec. Pokud před 30. lety byl podle sčítání počet každý rok přibližně stejný, pak po 70. letech začal růst. V roce 2016 jich bylo 1757.
V 21. století došlo k rychlému nárůstu počtu nejen stoletých, ale také polostředníků a superstoletníků - těch, kteří dosáhli 105 a 110 let. Autoři práce se domnívají, že to bylo způsobeno velkými vzorky narozených v určitém časovém období

Podle britského Národního statistického úřadu bylo v zemi v roce 2019 více než 600 000 lidí ve věku 90 let a starších. Existuje dvakrát tolik žen než mužů (zatímco pohlaví je jedním z hlavních faktorů dlouhověkosti). Celkem 13 300 stoletých, což je o 11 procent více než v předchozím roce. Wales je lídrem v počtu stoletých.

Bez zrušení dalších faktorů připisují britští experti prudký nárůst počtu stoletých dětí po první světové válce. V polovině let 1919 a 1920 se narodilo mnohem více lidí než v předchozích letech.

Leonid a Natalia Gavrilovovi ze statistického centra NORC na Chicagské univerzitě vypočítali sezónu, ve které se sté výročí nejčastěji rodí. Analyzovali údaje od 1574 ověřených stoletých ve Spojených státech, kteří se narodili v letech 1880 až 1895 a zaznamenali vrchol - narozený od září do listopadu, pokles - v březnu, květnu a červenci. Neexistuje zde žádná astrologie: epidemiologové považují měsíc narození za jednu ze složek životního prostředí, která působí během těhotenství a kojeneckého věku - množství slunce, teplota vzduchu a náchylnost k infekcím.

V jiné práci vědci uvádějí seznam faktorů výjimečné dlouhověkosti. Nejdůležitější z nich je dědičná. Pokud rodiče žili dlouho, pak s velkou pravděpodobností čeká děti takový osud. Vědci poznamenávají, že zdravý životní styl a životní prostředí jsou důležitější než genetika. Jinak je obtížné vysvětlit, proč se oba manželé často stávají stoletými.

Dalším faktorem je věk, ve kterém žena porodila dítě. Čím mladší matka, tím více stoletých dětí. Povolání je pro muže důležité. U někoho, kdo byl ve 30. letech farmářem, se šance na dlouhověkost zvyšuje 1,67krát.

Ze všech těchto aspektů je jasné, že honba za penězi v západní civilizaci způsobuje předčasná úmrtí, náchylnosti k infekcím a špatnému zdravotnímu stavu a největší podíl je špatné stravování, tj. snížený imunitní systém, který dnes hraje důležitou roli v kontextu s koronavirem. Kdo onemocněl na Kovid, jasně ukazuje na špatný životní styl, není v symbioze s přírodními zákony.

Zdroj: https://ria.ru/

 

4 komentáře:

  1. Kdo se zahloubal do smyslu života zde i tam,tak po tom zjištění je mu putna,jestli se dožije stovky.nebo jen padesátky. Je v tom odevzdanost nikoliv indicky fatální.
    https://newtube.app/user/yandex/RYg1Jnu

    OdpovědětVymazat
  2. Prachy jsou druh zhmotnělé energie.Jednou jsem šel z robotárny husím pochodem za dalšími spoluotroky a na cestě se na mně smála 50ti korunová bankovka. V roce 1980 se s ní dalo vyžít 3dny. Bylo to pár dní před výplatou a bylo to pro rodinu velmi vítaná pomoc. Současnost se občas vyznačuje tím,že se v prázdné prkenici třepotá 200Kč bankovka,která tam neměla co dělat. Ono to SVĚTLO,či ta SÍLA si dělá humorné kousky lidem,kteří nemají tu 3D posedlost.....

    OdpovědětVymazat
  3. Tyto třeskuté argumenty si dát do kapsáře a přečíst pohunkum PČR. Ale pochybuji,že globálním fašistum tyto argumenty zabrání dalším buzeracím. https://prnt.sc/z6v9uv

    OdpovědětVymazat
  4. V Turecku se objevil nový monolit
    Gobeklitepe

    Tento velký blok kovu, vysoký asi 3 metry a široký 1 metr, byl objeven minulý pátek 20 km od centra města, o kterém je známo, že v něm sídlí nejstarší prehistorický chrám na světě.

    Na jedné straně tohoto tajemného trojúhelníkového pilíře je napsána fráze v Gokturku, nazývaná také Orkhonská abeceda, starověký turecký jazyk. Nápis, který by znamenal „Pokud chcete vidět měsíc, podívejte se na oblohu“.

    obr nápisu:
    http://prntscr.com/z804y9

    https://interetpourtous2.blogspot.com/2021/02/un-nouveau-monolithe-mysterieux.html

    francouzsky

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.