pondělí 2. května 2016

Slovanská pohádka - živly

Uvádím pokus uveřejnit pohádku od Matěje na požádání čtenářů. Zde je k dispozici a prosím o komentáře. Po přečtení bych se přiklonil k tomu, aby uvedená pohádka byla více zkrášlena pohádkovými vlastnostmi i ději, ale podstata reality slovanství byla zachována. Mnoho příkladů slovanských pohádek najdeme v ruských pohádkách jako např. Krása nesmírná atd.


Pohádka o vodě.

Vzorek první části o živlu – Voda.

Děti, víte co to je voda? Nemyslím však tu, kterou znáte a točíte si do sklenice z kohoutků v kuchyni, jež páchne chlorem. Ale tu živou ještě nepokaženou z přírody. Z opravdové Matičky přírody, do které ještě neměl větší možnost zasáhnout její největší nepřítel. Možná trochu tušíte, kdo by mohl být tím nepřítelem. Ano, je jím bohužel, člověk!
Tedy jsme jimi do jisté míry my všichni lidé žijící na planetě Midgard. Tenhle zvláštní název jste asi ještě neslyšely, že? Je to jeden z nejstarších názvů Matičky země. Tak ji totiž nazvali naši dávní předkové, kteří na tuto planetu byli vysazeni z vesmíru. Tedy z centra naší galaxie.  A z těchto několika dávných vesmírných bytostí vznikla naše slovanská, bílá rasa. Stejně tak zde byli vysazeni v pro ně vhodných oblastech kolem rovníku naši černí, a jinde zas malinko nažloutlí a trošinku do ruda zbarvení předkové našich dnešních bratrů a setřiček, tedy například číňanů a indiánů.
Ale než na naši planetu mohly tyto rasy vstoupit, tak zde musela být přítomná voda, že? A zdá se, že tahle nejvzácnější tekutina, možná v celém vesmíru na Mitgardu vždy nebyla. Proto zde ani lidé nemohli žít. Pak se jednou v onom  našem velmi složitém vesmíru přihodilo, něco takového, co v pohádkách nazýváme, čáry máry fuk.
Podle našich slovanských bájí a pohádek za to mohla bytost, které naši předkové říkali Perun. A představte si, děti, že tato bytost byla stejná jako jsme my, lidé. Byla ovšem oproti nám dnešním nesmírně moudrá. A tímto svým činem chtěla nás, budoucí lidské rasy nasměrovat k tomu, abychom se rovněž pokusili státi se stejně jako on, moudrými.
A co myslíte, děti, když už tu ona vzácná voda byla, tak o čem byly pak vyprávěny první lidské pohádky? Ano, byly o bytosti-živlu jimi tehdy nazývaného vodou, voděnkou a vodičkou. Následně pak pramínekem, potůčkm, řekou, které napájejí rybníky, jezera, moře a oceány. Z nich se pak voda vypařuje, protože to umí, neboť je nesmírně šikovná. Z té páry pak ona ve spolupráci s celou přírodou vytváří ty nádherné a někdy i děsivé obrazy plující po nebi. Ty pak člověk nazval mračny, mraky a obláčky. Z nichž se potom zpět na zem zpouští tolik potřebný déšť. A někdy dokonce i nádherný oblouk barevné duhy. Děšť se vsakuje do půdy a opět se stává pramínkem, potůčkem, řekou, rybníkem, jezerem, mořem a oceánem. Tohle všechno, děti, a nejenom to, je projevem obrovské moudrost obsažené  nejenom v přírodě, ale i v některých lidech. A nejdůležitější na planetě Midgard, je tedy co?
Ano, voda, voděnka, vodička...

Ahoj, Iv.!
V debatě u Vás na blogu mi bylo nabídnuto, pokusit se napsat pohádku pro děti. Přikládám tedy první část „pohádky o vodě“ k … debatě. Ty úvozovky jsou tam proto, že to je pouze mé velmi krátké uvažování nad tématem „pohádka“. Rozvrhem by to byly čtyři opusy v duchu slovanské tradice o živlech. Tedy o vodě, ohni, vzduchu a půdě.  Ale třeba kdyby se to osvědčilo, tak by to mohlo být např. i o slovanské duši. Pokud by jste chtěl pokračovat v tomto zajímavém experimentu, prosím o zveřejnění celého tohoto průvodního textu i s částí pohádky. Matěj

52 komentářů:

  1. Dobrý večer, Iv!
    Máte samozřejmě pravdu. Tohle je první nástřel, něco jako pragmatické otevření dveří, či předmluva. Ono najít přiměřené poetické a k tomu neotřelé, nekopírující a navíc pro děti srozumitelné vyjádření tohoto přírodního, ale i tvrdě fyzikálního a chemického jevu neuvěřitelných vlastností, bude jistě velmi tvrdým ořechem. Navíc bude nutné vyjádřit i její stinnou stránku nezkrotného živlu. Stejný problém bude i s ohněm a vzduchem. Ale myslím, že nejtěžší téma bude ta nepříliš poetická a pohádkově, či vůbec literárně téměř nezužitkovávaná půda. No, ale co je to výzva, stejně neprobádaná jako kdysi Amadea. Hm, zvláštní příměr, že? Matěj

    OdpovědětVymazat
  2. Rozprávkový dejepis, resp. SA-Védy rozprávkovo - dobrá myšlienka! Kto nepozná svoju minulosť, nemá ani budúcnosť. Deti sú čisté duše, do 12-ich rokov sa učia napodobňovaním - tu treba začať s novým myslením (aj vďaka takýmto rozprávkam), aby si odmalička vážili a ctili prostredie, v ktorom žijú :-)
    f.

    OdpovědětVymazat
  3. Iv,
    tenhle krátký text ještě není mnou zamýšlená pohádka. Toto jsou pouze přiotevřená vrátka, tedy anotace, jež má onen jev v kostce a srozumitelně představit. Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Matěj
      No to je v pořádku, bylo požadováno vyjádření, tak jsem se vyjádřil. Pohoda.

      Vymazat
    2. Iv,
      omlouvám se, že jsem zapoměl za tuto Vaší pro mne mimořádnou pohádkovou příležitost, poděkovat. S díky Matěj.

      Vymazat
  4. No jéje mám radost! Matěji a Iv, děkuju.
    Ještě jsem to pardon nečetl celé - zahrádka zabere čas, letos nově budem zkoušet lilek. Jdu mrknout na pohajdu a zkusím něco přidat.
    Určitě by se hodila celá knížka Slavjanských pohádek a bylo by asi dobrý mít vyprávění o Síle, o Éteru, a tak.
    Pan Iv mi čte v Duši ohledně zmínky o Kráse Nesmírné - mé asi nejoblíbenější knihy z dětství kdy četl jsem mnohomnohokrát a včera doma dětem také z Krásy N., a žena zrovna v kuchyni povídá "... po kolena zlaté nožky, po lokty stříbrné ručky a na každém vlásečku třpytivou perličku"

    OdpovědětVymazat
  5. Matěji dobrá práce, jistě to je a bude kontrast oproti současnýmu "učení na školách" a přesně to chceme, i když se to bude možná zprvu muset šířit např. samizdatem, anebo co se domluvit a vydat na vlastní náklady.
    Pokud smím pár myšlenek, zkus zvážit doplnění dalších věcí jako paměť vody, její programování myšlenkou, slovem, nebo písmem (projev vděčnosti člověka zrcadlený ve vodě), působení Člověk->Voda a rovněžpak Voda-> Člověk.
    Neuzavírejme vodu do železných trubek když je pak smutná, chce volnost a možnost provádět "prostná cvičení" - jako řeka sama meandruje zleva do prava.
    Nebo pyramidální energie a možnost zlepšení vlastností vody.
    Třeba něco z toho mála půjde do pohajdy použít, zkus prosím zvážit a ještě jednou velké díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, OL a Robo!
      Tohle všechno ohledně vody bych tam chtěl dát. Jsou to hlavně informace z knih Poselství vody od Masaru Emota. Jenomže převedení pro děti v náznacích, či obrazech, když oni o tom svým vhledem reálně ví víc než já, bude velký problém.
      Éter, Robo, je vlastně velmi neprozkoumaná část jsoucna, o které by mohl psát pouze velmi zasvěcený fyzik, navíc s vhledem do nad-reality, někdo jako Haramein, ale těžko Popleta Matěj, který o tom dosud nic pro nás ne-vědce ani nečetl. A pokud se jedná o ty výrazy, tak mám pocit, že moji vnuci intuitivně vnímají z reality daleko víc než já, a nevím zdali by jim tam ona část jistého stupně negativna spíše nechyběla, stejně jako by chyběla mně. Jejich vnímání je podstatně celostnější než nás dospělých. Ale samozřejmě to rovněž promyslím.
      Už teď mi z toho však třeští hlavě. Ještěže třetí templ díl je už dopsán. Dík za podnětné komentáře a zdraví s čistou hlavou přeje, Matěj.

      Vymazat
    2. Matej, pravdaže, ber to tak, ako Ti napísal aj Iv - že si si pýtal reakciu a toto ma napadlo. Ako vravíš, deti sú nesmierne vnímavé a v mnohom múdrejšie, než my.

      Sila nech ťa sprevádza a ešte raz ďakujem!

      Vymazat
    3. Zdraví všem do Rodinky, voda je silné téma s velkými možnostmi, vždyť MY všichni jsme voda ano jak píše Mailo každý jsme kapka v tom moři, oceánu, Vědomí..
      Voda vodě (člověk člověku) povídá, vypráví, zhmotňuje se (do člověka), jsme něco jako chodící myslící Voda-Vědomí, všichni jsme trochu originál a přitom stále jednotní jen to pochopit,
      Masaru Emoto i Viktor Schauberger a jistě i další přišli na spoustu věcí i dost pochopili a přinesli ostatním. Voda při 4°C jakožto voda s největší hustotou co má schopnost "táhnout" či nadnášet těžké dubové kmeny při měsíčku, nebo "růst vody tj její rozmnožování" v jezerech bez přítoku, kdy se uprostřed jezera po spirálovitých kruzích na hladině vytvoří tromba, otáčející se gejzír tvaru kalicha velký jako dům který doslova vytvoří, zrodí další vodu v jezeře, takže prapůvodní růst vody.
      Pak různé fotografie krystalů Vody co byla nějaký ten den uzavřena v lahvi s nápisem "Děkuju Ti" anebo "Nenávidím Tě" pak následně zmražena a krystaly vyfoceny viz knihy Masaru Emoto.
      Jak píšeš Matěji je to velká výzva a Tobě díky i má poklona a přání všeho dobrého vždyť jakého úkolu ses zhostil a jak jsem už řekl "když se to nepovede", nic se přece neděje nijak bych se do toho nenutil spíš nechat se jen nést ve víru událostí, naslouchat vnukům ať sami poradí co ví, např. nejlíp někde u živlu Vody tj vodopádu či čistého horského jezera nebo potoku v lese, vykoupat se a upřímné přání by mohlo být vyslyšeno a pak už to vše jen stihnnout zapisovat pak to je celkem fofr... a tužka pak jen lítá po papíře.

      Vymazat
    4. Skromný Matěji třeba se jemně zkusím dotknout tématu éteru (prány, chi, ...) vžyť mě často trápilo že nikde ve škole jsem neslyšel zmínku ani vysvětlení CO že způsobí že z toho malilinkého semínka borovice velikosti menšího než hrášku vyroste ten krásný strom široký mnohasetletý, veliký převeliký vysoký a tak nádherný energetický až se člověku tají dech a srdce buší třeba i v Brně na Moravském náměstí ten krásný 170letý Dub Letní to je pocit panečku a lidé jentak chodí kolem a témeř nevnímají fuj hlavně že čumí do těch ajfonů ajpodů přijdou mi jak roboti, no jejich volba
      a kde se ta Síla bere co to semínko vždy napájí, například že strom vyroste na skále kde nemá živiny ani hlínu a přesto roste a daří se mu skvěle? Jistě víš že ve skalách (Adršpach, Český Ráj, Prachovské skály ..) lze vidět různé stromy témeř u špice velikého kamene kde jen hrstka hlíny někdy ani to ne a to by přece podle současné "vědy" nemohlo stačit pro zdravý růst stromu.
      Ať Tě Síla ochraňuje vede a pomáhá ti stále, třeba se dočteme zajimavého příběhu to si přeju pro všechny naše Děti.

      Vymazat
    5. ZDROJ,SVĚTLO...Zde z filmu Škola Malého stromu https://www.youtube.com/watch?v=nZPHQD4sh6A

      Vymazat
  6. Zdravia, Matej!
    Nesmierne si cením, že si sa do toho pustil, ďakujem Ti!

    Ak môžem poznámku, ako úplný amatér - asi by som sa vystríhal výrazom ako "desivé" (mračná).
    Nápad sa mi však páči! Bude aj piaty element, éter?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim,jedna doplnujici Robiku :-): eter jako Sila,to myslis? Asi bys mel. :-)......proud

      Vymazat
    2. Myslím, že Sila je v skutočnosti éter, ale nechcem tárať - týmto si niesom 100%-tne istý.
      Myslím tým to, z čoho je vytvorený celý svet, ten inteligentný "oceán" všade okolo nás a v nás.
      Na 99,9% teda zrejme Sila, Proude.

      Inak, Matej, časom by si možno mohol napísať niečo o skutočných Templároch formou pre deti..?
      Túto informáciu som mimo od Teba nikde nevidel, je vzácna..

      Vymazat
    3. Zdravím proude dobře jim to tam všem píšou v tej sajtě nwoo(tečka) org pobavím se i popláču semtam.

      Takže Prána, Chi (či), Éter, Síla tak jsi to myslel?
      Děti to přeci vnitřně ví a vidí všechny (do jistého věku) a stačí podle mě aspoň zmínka v pohádce pro všechny které se budou zajímat no třeba aby věděly a ujistily se, že si z nich momentálně celej svět "dospělých" (školy, učitelé, rodiče, TV, media, noviny, časpisy, spolužáci, grygar, atd) nedělaj srandu a nevysmívaj se jim v jejich základním Pravdivým Původním Pocitu - sounáležitosti se Sílou když každé Dítě ví, že tu byla je a bude od kruhu do kruhu.

      Vymazat
    4. Robo,
      ja jsem taky úplnej amatér. Neboť ty tři systémy, co jsem zažil, tedy Beneš and spol., pak neo-trockisty a tuhle jedovatou slunečnici s pronajatou M16, se totiž nikdy nesnažili a nebudou snažit vyrábět čestný, slušný a tvůrčí lidi, ale jen sluhy a udavače bez svědomí. Toto je problém můj a myslím, že i možná nás všech. Matěj

      Vymazat
    5. Matej, ja som zažil len dva, súhlasím ale. Pekne sa darí parazitom od vraždy Stalina až do "včera".
      Od včera je to už len tá povestná kobyla a je NA NÁS (a máme podporu v podobe viac, než dôstojného pokračovateľa Stalina), aby sme každý v sebe a v spoločnosti zas prebudili Človeka.

      Vymazat
    6. Pravda, Robo!
      Ten člověk tu je, je tu i Rusko, ale víš, jak si tam možná ještě třetina státu dělá co chce. Prokuratůra, prokůratuje pro západ, zakáže klíďo-píďo vydávat SAV. Kolaboruje tam kde kdo. Politici, oligarchové, rádoby-intelektuálové, media, všichni tihle farizejsky sloužej západu, kterej by jim pak až by prošla jejich lhůta potřebnosti zakroutil ihned krkem. Západ totiž ty s ukončenou lhůtou nepotřebuje.
      Ten člověk, aby zvládl to, co je nutno udělat potřebuje za sebou mít celý Rusko, jako ho za sebou měl od r. 1941 dnes pošpiněný, Stalin.
      Ale řeč by měla plynout o vodě, že? Matěj

      Vymazat
  7. Jeste mi tam chybi nase Slunce-svetlo,snad se na nej nezapomelo ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Nj,Mateji:-)),ale to uz nebude pak jen o zivlech,koukam,nejak jsem ti to asi "rozsiril",promin :-)))).....proud

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Proude!
      Každá informace je dobrá,. A máš se? Zdraví Matěj

      Vymazat
  9. Ahojte,vynikajuci napad rodinka. :-) To bude ozaj krasne citanie nielen pre deti.

    OdpovědětVymazat
  10. Cast rozpravky by sa dala stilizovat ako kvapka vody v mori..ako cestuje a co pri tom zaziva co robi a ako premysla.Ze ta kvapka pouziva silu celeho mora,ako samotna kvapka ne-chape ze je morom..atd...vsak ty vies Matej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Mailo!
      Vždycky se říkalo, že voda je jenou jakousi jednuduchou chemií. Ale její neuvěřitelný a mnohem důležitější schopnosti (které výše uvádíš) plynou z toho, že dokáže operativně přestavovat to, jak jsou její molekuly vůči sobě organizované. Ty formace se nazývaj klastry. A ty umožňující zápis informací podobně jako třeba na magnetofonovou pásku. Tím ona dokáže reagovat naprosto na všechno na této planetě. Se vším co tu je je spojena, mimochodem stejně jako my, jak říká Magdalenino apokryfní evangelium.
      Měřícími aparaturami vědci zjistili, že každej klastr má 440 tisíc informačních panelů, a při tom je každej utvářen tím, co je v jeho okolí. Profesor Rustum Roy z Pensylvánský univesity toto přirovnává a charakterizuje jako nejúžasnější počítač na zemi. Tedy sdělil nám pouze to, co Védy, děti a moudří lidé vědí odjakživa.
      Dokonce původ slova VODA a VEDA (VOD-VED) je pro některé normální lingvisty, nikoliv zaprodance... jasnou zprávou o ideový příbuznosti vody, vědy a Véd v téměř všech slovanských nářečích i jazycích křížem krážem světem.
      Voda patřičně strukturovaná dokonce hoří. A to při pouhé teplotě okolního prostředí. A vůbec, je toho moc, co ONA umí. A teď z toho, Mailo dělej pohádku. Nejsem já blb? Jasně! Jsem Matěj od kořenu z-matek.

      Vymazat
    2. Pekne sme Ti, Matej, zamotali hlavu, zdá sa.. :-(
      Navrhujem, aby si zabudol na všetky dobré rady a vratil sa k pôvodnému plánu, načerpať inšpiráciu na tom ostrove, kam sa chystáš.. :-)

      Vymazat
    3. Ale prd Matej.Niesi blb.Naopak si sikulka a ta rozpravka bude uzasna a prelomova vec! No ved ta rozpravka nemusi mat len jeden diel...o to bude zaujimavejsia...a ako som uz povedal k zamysleniu i pre dospelich.O tych paneloch a podobne tam davat netreba-je to predca pohadka,nie vedecky casopis...:-)

      Vymazat
    4. Ak este smiem Matej ak to chcete pre mensie deti tak si najviac z toho vezmu ak sa s tou kvapkou vody zžiju.Teda pisat o kvapke v prvej osobe-z pohladu tej kvapky.Jej kolobeh ako o tom rozprava a ostatne kvapky atd ju o tom po ceste poucuju kym je co sa snou po tej ceste deje a co robi.. Z pohladu prvej osoby to je hravy sposob pre deti.

      Vymazat
  11. Keď som to čítal, napadlo ma len jedno slovo: ANO

    OdpovědětVymazat
  12. No teda,
    to jste to rozjeli. Začínám se zatu svoji chatrnou zásobu vědomostí docela stydět. Ale zas na druhou stranu, když nejsou vědomosti, tak je musí přeci něco zastoupit, ne? A tím něčím jsou zázraky slečny, dámy a královny fantazie. Jenomže já zas do-Prčic nejsem královna, ale jen starej bělovlasej, "no kluk ?", trochu - řekl bych. Takže, uvidíme. A moc děkuji za všechny Vaše velmi podnětný komentáře. Matěj-pohádkář...

    OdpovědětVymazat
  13. Už nevím kde jsem k tomu přišel, sdílím s rodinkou. zároveň inspirace pro Matěje. z dob, kdy na Zemi svítily 3 Slunce, ale někomu to nebylo vhod...

    Sluneční výšivka
    povídka, Michal Juchma

    http://prntscr.com/azy8zt
    http://prntscr.com/azy9c7
    http://prntscr.com/azy9ij
    http://prntscr.com/azy9o4
    http://prntscr.com/azy9yr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj OL,
      v našich SAV se uvádí, že před více než 600 tisíci lety nastoupilo období ve kterém se na velmi krátký distans v naší oblasti vesmíru sešly tři slunce, vyzařující různá spektra záření. Tehdy se vesmírní Asové rozhodli k osídlení planet Jarily-Slnka (opsáno z SAV).
      Védy uvádějí, že osidlování této vesmírné oblast probíhalo už miliony let a to se samozřejmě nemůže líbit stále zarytým evolucionistům a Systému.
      Samozřejmě, slunce je oheň-plazma, ale to však příjde na pořad až v další pohádce se stejným patronem strážící nejenom vodu, nýbrž i oheň. Tedy opět s Perunem. Ale to se odehraje jen pokud se už z živlu Voda nezblázním.
      Dík OL podnět a upozornění. Matěj

      Vymazat
    2. Zdravia, OL!
      Rozprávku zajtra prečítam chlapcom na dobrú noc.
      Dá sa niekde kúpiť tá kniha?
      ..a dáš sem názov knihy, prosím?

      Vymazat
    3. Ahoj, Robo!
      Pokud se ptáš na knihu z které jsem citoval o třech sluncích, tak je to slovenské vydání-SLOVANSKO-ÁRIJSKÉ VÉDY. POTVRDENIE KNIHY SVETLA a SLOVANSKÉ PONÍMANIE SVETA. Je to pět dílů, ISBN 978-80-970274-6-9. Slovenský překlad pořídil Vladimír Laubert. Přeji, Ti, aby ta kniha byla ještě k mání. Matěj

      Vymazat
    4. Ahoj Matej, Potvrdenie knihy svetla je už dlhšie vypredaná, ale stiahol som ju (a prečítal v pdf). Teraz som "ulovil" spolu s OL najnovšie preloženú - Kniha svetla.

      Pýtal som sa ale na tú poviedku, ktorú sem v 5 odkazoch vložil OL..

      Vymazat
    5. kdybych věděl víc, povím, ale nevím...
      Sluneční výšivka se mi dostala "jentak " pod ruku někde ve fóru? asi. A jen jsem do teho nahlédl a už jsem tušil že je to poklad který asi jentak nebude vydán knižně. Anebo bude ale námi :-)
      Přejme si nyní tedy společně ať se brzy objeví celá kniha kde je tato povídka ok? Děkuju.

      Védy v Sk jazyce (a Karúna) lze pořídit zde:
      http://www.slovanskakultura.cz/index.php/e-shop-hika/category/16-knihy

      tj
      Kniha Svetla
      Kniha múdrosti Perúna, Sága o Inglingoch

      Vymazat
    6. Děkuju Robo, pátrám dále, v několika jazycích, gúgl ani seznam ani ulozto prej "neví" ale to je mi právě divnéééé a nájednou už to fičí a data se sypou, možná by i Matěj věděl něco z dějin, uvádějí se Skýti, naši dávní Předkové atd.

      Sluneční výšivka - vypadá to na autora Michail Nikolajevič Juchma, alias Mišši Juchma, alias Akpars Abajdarov (1936)patrí k najvýraznejším postavám čuvašskej kultúry druhej polovice 20. storočia. Je autorom historických románov, poviedok a kníh o dejinách svojho etnika.
      ............
      Vyvíjal množstvo aktivít. Roku 1996 v čuvaštine, o dva roky neskôr v ruštine vydal pod názvom Dávni Čuvaši súborné dielo o histórii národa. Vznik knižky bol vyvolaný potrebou upozorniť na deformovanie dejinného povedomia. Generácie miestnych boli pod tlakom propagandy presviedčané o tom, že ich národná identita je výlučne plodom dobrodení skvelej vlády Sovietskeho zväzu. Juchma tento obraz problematizuje. Poukazuje na tradíciu čuvašského obrodenia založenú z povolenia cárskej vlády v Simbirsku a roku 1922 odovzdanú do užívania Čuvašom...........
      ......
      Čuvaši sú turkické etnikum, ktoré
      v súčasnosti žije v oblasti stredného Povolžia. Ich strediskom je mesto Čeboksary, v ktorom však žije aj veľa Baškirov a Tatárov. Mesto (v časoch ZSSR sa volalo Gorkij) sa nachádza na východ od Nižného Novgorodu.
      V priebehu histórie sa Čuvaši dostali do neľahkej situácie. Po krvavom dobytí kazanského chanátu Ivanom Hrozným
      v polovici 16. storočia sa po ovládnutí Horného Povolžia stali súčasťou Moskovskej Rusi.
      .........
      Premyslená tvorba mýtu národa vychádza
      v Juchmovej tvorbe z hľadania
      predkov..............
      K predkom Čuvašov
      patrí napríklad Atila či Skýti vzdorujúci
      cárovi Alexandrovi. Čuvašskú krv
      mal a do kalendára národných výtečníkov
      sa dostal osmanský cestovateľ Evliya Çelebi,
      z čuvašskej rodiny pochádza básnik
      Deržavin, jeden z Puškinových vzorov.
      ..........
      „Žiaden národ
      nespadne z neba ako snehová vločka. Takisto
      žiaden národ nezmizne z tváre zeme
      bez stopy. Na prach a popol sa rozsypú
      silné, veľké ríše. Môžu zahynúť rodiny
      a rody vládcov či hrdinov. No národy nezanikajú.
      Najmä nie tie, ktoré si po stáročia
      udržiavali povedomie súvisu s pokrvným
      príbuzenstvom rodov a plemien,
      ustavične prichystaným ochraňovať ich.“
      ............
      Utrpenie Čuvašov je dlhé, trpké, takmer večné, pátos diela pôsobivý. Knižku Dávni Čuvaši zostavil z troch častí. Prvá má názov Znamenité osobnosti dávnych Čuvašov. V časti Predkovia Čuvašov prináša osem biografických portrétov, medzi ktorými nájdeme sumerského vládcu Uraka, proroka Zarathustru či manželku Alexandra Veľkého, Skýtku Roxanu
      (k etnogenéze Čuvašov nesporne prispeli podľa Juchmu aj hrdinskí Skýti)............

      Vymazat
    7. ...........

      Veľkú časť čuvašských poetov tvoria zbojníci a značnú časť tvorby piesne o nich.
      Ibaže hrdina často splýva s tvorcom... Prinajmenšom desať čuvašských Jánošíkov teda skladá a spieva piesne o sebe.
      Napríklad básnik-burič Šavlama si takto povzdychne a zahrmí:
      Čierny závoj položil som na pole,
      prišla búrka, závoj zmizol.
      Pejem o národe pieseň hromovú,
      spolu s búrkou veľký a mohutný
      povstane.
      Spolu s búrkou povstane veľký
      a mohutný,
      sťa rieka počas povodne sa vrhne
      a priehrady strhne,
      spolu s búrkou povstane veľký
      a mohutný,
      sťa rieka počas povodne sa vrhne
      a priehrady strhne.
      Nevie sa celkom presne, či bol Šavlama súčasníkom rebela Stepana Razina v 16. storočí alebo Jemeliana Pugačova
      o dvesto rokov neskôr – avšak pieseň žije,
      s l o v e n s k é p o h ľ a d y 5 147
      hranice medzi folklórom a umelou poéziou
      sú priestupné, Janko Kráľ je súčasne
      Jánošíkom a Samo Chalupka Brankom.
      .........
      Pokiaľ však ide o realitu, zacitujem
      z knižky Juchmom citované takmer štyridsať
      rokov staré udanie nactiutŕhačského
      ničomníka, ktorého autor radšej nemenuje.
      V liste (udaní) tento zradca (podľa
      vlastných údajov penzista narodený
      roku 1918, bývalý učiteľ a účastník bojov
      v druhej svetovej vojne) medziiným píše:
      „Čuvaštinou ľudia nehovoria a hovoriť nechcú.
      Žiaci dedinských škôl sa jazyk učia
      pod palicou.“
      Situáciu v čuvašskej literatúre charakterizuje
      vojnový veterán takto:
      „Keď čuvašským spisovateľom vyjde
      nový román, naplnia ním plecniaky a kufre
      a odvezú sa s nimi do Kazane. Tam sa
      stretnú so svojimi priateľmi tatárskymi
      spisovateľmi a vymieňajú si knihy. Reku,
      ty prelož môj do tatárčiny, ja tvoj zasa do
      čuvaštiny. Takýmto spôsobom precestujú
      s knihou všetky hlavné mestá Zväzu, všade
      nechajú po jednom výtlačku a potom
      sa chvália – po mojom diele sa len tak zaprášilo,
      už ho preložili do ôsmich (desiatich,
      dvanástich atď. jazykov). Samozrejme,
      aj tam putujú tieto texty do zberu.“
      Nuž, cynizmus, alebo nadšenie? Nech
      sa páči, vyberte si. Tak či onak, príjemné
      čítanie. Michail Juchma je znalec dejín
      a literatúry svojho národa a jeho opus
      pod názvom Dávni Čuvaši je preto väčšmi
      fascinujúcim fantasy zážitkom než Silmarilion
      od profesora J. R. R. Tolkiena.

      zdroj
      matica.sk/wp-content/uploads/2015/06/SP-5_2014_o.pdf

      SLOVENSKÉ POHLADY NA LITERATÚRU, UMENIE A VEDU 2014
      ROČNÍK IV. + 130.
      Časopis založil roku 1846 Jozef Miloslav
      Hurban. Vydávanie bolo obnovené roku 1881

      Vymazat
    8. https://www.youtube.com/watch?v=Szq8o0tP2ms

      Vymazat
    9. https://www.youtube.com/watch?v=B88Oc4-Iej4&list=RD5wazIoI8QqE&index=17

      Vymazat
    10. Ahoj, OL!
      Pokud se chceš něco dovědět o Skýtech-Skolocích, proslulých skalpováním, haploskupina R1a. To skalpování uvádím jenom proto, aby bylo jasné, že Slované, tedy Bílá rasa nebyli žádní bezzubí beránci, ale velmi zdatní bojovníci. Z toho bychom si měli v současnosti vzít vzor.
      A Skýtie, byla svého času obrovská říše sahající od Karpatské kotliny až do Indie, Číny a Mongolska. Dále zabírající ůzemí před Uralem asahala rovněž i hluboko do centra Sibiře. Tak toto najdeš v knize Oskára Cvengrosche.
      Ale je nutno si uvědomit, že Skýtové, kteří měli mnoho podnázvů byli součástí Bílé rasy. Stejně jako Sarmaté, Quadi, Markomané-Moravané, Ruthéni-Rusíni a desítky dalších.
      V tomhle se může udělat pořádek až teprve potom, kdy se opět nastolí na své právoplatné místo název RASA a RASY. Čímž nemyslím nějaký zavádějící a chaotický rasismus. Jinak budeme stále v zajetí nesmyslné Globální chronologie, což velmi vyhovuje Systému a současnému multikulturalismu, Ale nemá to nic společného s PRAVDOU!
      U Oskára Cvengrosche se toho dovíš hodně z hlediska lingistiky, genetiky a časového rozvrhu pohybu árijských populací po kontinetech Asie, Evropy, Afriky, Arabského poloostrova, subkontinetu Indie, Levantu, atd..
      Je to velmi zajímavá kniha. Což se ovšem nedá zkrátit na formát blogového komentáře. Matěj

      Vymazat
  14. Matěj, nech Ťa SILA sprevádza! Malý "ťahákčik", ako to treba s deťmi, tu:
    http://www.tartaria.sk/slovanska-kultura/spolonost/2016-04-14-22-58-38
    f.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,f.!
      Dík za přání. A dík za "tahákčik". Slovenština je podle mne nejkrásnějším a nejlibozvučnějším jazykem na světě. A nejlépe to vynikne, když jím hovoří a vládne ... krásná, oduševnělá Slovenka.
      f., nedostanu za tohle snad přes hubu, f.? Matěj

      Vymazat
  15. Krásně česky - chybička se vloudila :-)
    "ťaháčik"
    f.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, f.!
      Já jsem vždycky ve škole opisoval od těch, co věděli. A když to oni popletli, tak jsem to "holt" měl blbě i já. To je asi i případ našeho "tahákčiku". Ale s tím Vašim jazykem to platí, ne? Matěj

      Vymazat
    2. Samozrejme! Nie nadarmo sa hovorí "ľubozvučná slovenčina" -:)
      Mám niekoľko priateľov zo zahraničia a všetci svorne tvrdia, že slovenčina je jeden z najťažších jazykov na naučenie. Má takú bohatú slovnú zásobu, že skoro všetko, čo je v myšlienkach, sa jednoznačne dá interpretovať aj slovne - čo sa napríklad o angličtine povedať nedá.
      Zdar a SILU!
      f.

      Vymazat
    3. Meziľudské vzťahy v spoločnosti si vyžiadali v slovenčine okrem už pôvodných 7 pádov doplnenie na súčasných 17 pádov:

      1. pád: kto, čo - nominatív
      2. pád: koho, čoho - genitív
      3. pád: komu, čomu - datív
      4. pád: koho, čo - akuzatív
      5. pád: oslovujeme, voláme vokatív
      6. pád: o kom, o čom - lokál
      7. pád: s kým, s čím - inštrumentál
      8. pád: kto z koho - korytatív
      9. pád: koho ako - buzeratív
      10. pád: koho kam - deliminatív
      11. pád: kto koho - likvidatív
      12. pád: ako na koho - intrigatív
      13. pád: komu čo - podmazatív
      14. pád: čo za to - korupcionál
      15. pád: ako komu - protekcionál
      16. pád: kto s kým - kopulatív
      17. pád: čo na to - prezervatív
      :-) f.

      Vymazat
  16. Objevil jsem na LEVA NET https://www.instagram.com/oberegi_runi_ru/

    OdpovědětVymazat
  17. Dneska šel Kp index místy až do maxima (odkaz 1), to vidím prvně. Ty výkyvy jsou docela slušný (odkaz 2), je to poznat i na větříku semtam dá cítít takové náraz.
    Že by to zrovna naráželo i do Yellowstone?


    http://prntscr.com/b1t3fz
    http://prntscr.com/b1t4lq

    http://www.solarham.net/magnetogram.htm
    http://www.solarham.net/planetk.htm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podpora Nesmrteľnému pluku, ktorý dnes Moskvou.. ;-)

      Vymazat
  18. Matěji, ještě jednou děkuju a když bude co, pošli prosím do placu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, OL,
      jasně, dneska jsem poslal 27.temp- kap.. Krásně mi prší na políčko, les i zahradu. To budou dobrůtky. Mňam. Matěj

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.