úterý 2. prosince 2014

Západ skočil do Putinovi pasti

Obvyklé obžaloby Putina v západních mediích často připomínají, že pochází z KGB, tudíž je to osoba krutá a nemorální. Vyčítají mu prakticky všechno možné, ale nikdo mu dosud nevyčítal nedostatek inteligence.

Spíše se uznává, že je schopný rychle analyzovat situaci a udělat jasné a vyvážené politické i ekonomické řešení. Tuto schopnost lze přirovnat ke hře jak v šachy, tak i judo, kde lze využívat sílu nepřítele s minimálním užitím vlastní síly.

Bývalá Putinova poradkyně (květen 2012-13) Elvira Nabiullina, guvernérka ruské centrální banky, se nedávno zmínila v dolní komoře ruského parlamentu o významných nákupech zlata, zhruba 150 tun.

Pokud je to pravda, pak se zdá, že dnešní západní ekonomika, narozdíl od tvrzení propagandy stylu Fox News a CNN, vstoupila do Putinovy pasti, kterou nikdo na Západě neviděl a nechápal. A čím více Západ se snaží najít řešení cesty ven, tím více padá do ní.

Co je to za ošemetnou situaci, v které se Západ a Spojené státy ocitl? A proč všechna západní média a přední západní ekonomové mlčí o tom, jako by to bylo dobře střežené vojenské tajemství? Ponechme stranou ohledy morální, etické a geopolitické a pokusme se pochopit podstatu současných ekonomických událostí.

19.11.2014 - Přebíráme vysvětlení od Hamlina, zakladatele Gold Stock Bull :

"Poté, co si uvědomil svůj neúspěch na Ukrajině, Západ v čele s USA rozhodl se zničit ruskou ekonomiku snížením cen ropy a zemního plynu, neboť jsou to hlavní rozpočtové zdroje příjmů z vývozu Ruska a hlavní zdroj doplňování ruských zlatých rezerv."

"Je třeba poznamenat, že hlavní neúspěch plánů Západu na Ukrajině není vojenský či politický, ale ve skutečnosti spočívá v odmítnutí Putina financovat západní projekt Ukrajiny z rozpočtu Ruské federace. To udělalo tento projekt v blízké budoucnosti životaneschopným."

Naposledy, ještě za prezidenta Reagana, podobné akce Západu vedouci ke snížení cen ropy měly úspěch - vedly k rozpadu SSSR. Ale historie se neopakuje pokaždé. Tentokrát výchozí podmínky jsou jiné. Putinova odpověď na snížení cen se podobá strategii hráče šachů i judo - síla použitá nepřítelem je využita proti němu samému, s minimálními náklady na síly a zdroje obránce. Skutečná Putinova politika není veřejná. To mu dovoluje se soustředit na výsledek, aniž by hledal efektní tah. Téměř nikdo pak neví, jaký bude příští Putinův krok.

Velmi málo lidí chápe, co Putin dělá v tuto chvíli a proč. A téměř nikdo nechápe, co bude v budoucnu dělat. Jakkoliv se to může zdát divné, ale Putin teď prodává ruskou ropu a plyn pouze za fyzické zlato. Putin o tom nevykřikuje do celého světa. A samozřejmě, stále přijímá dolary jako meziprodukt, jako platební prostředek. Jenomže hned vyměňuje dolary získané z prodeje ropy a plynu za fyzické zlato!

Abychom to pochopili, stačí se podívat na dynamiku růstu zlatých rezerv Ruské Federace a porovnat tyto údaje s devizovými příjmy RF pocházejících z prodeje ropy a zemního plynu za stejné období.

Kromě toho, ve třetím čtvrtletí nákupy fyzického zlata ze strany Ruska jsou na rekordní úrovni. Ve třetím čtvrtletí letošního roku, Rusko koupilo neuvěřitelné množství zlata ve výši 55 tun.

Centrální banky všech zemí světa dohromady koupily v tomto třetím čtvrtletí 93 tun drahého kovu. Bylo to už 15. čtvrtletí za sebou nákupů zlata centrálními bankami (podle oficiálních údajů)! A z těchto 93 tun ohromující objem nákupů - 55 tun - šlo do Ruska.

V současné době, Západ vynakládá značné úsilí na manipulace vedoucí k snížení cen zlata a ropy. Tím deformují ekonomickou realitu za účelem podpory dolaru a umělého zvýšení jeho nákupní ceny. A současně aby tím zničili ekonomii Ruska, které odmítá hrát roli poslušné loutky Západu.

Není to tak dávno, britští vědci úspěšně přišli ke stejnému závěru, jaký byl publikován už ve studii v US Geological před několika lety. Jedná se o následující fakta: Evropa nebude moci přežít bez dodávky energie z Ruska. Přeloženo z angličtiny do jakéhokoli jazyka na světě, znamená to: "svět nebude moci přežít, pokud ropa a zemní plyn Ruska bude odečten z globální rovnováhy zásobování energií".

To znamená, že západní svět, postavený na hegemonii petrodolarů, je v katastrofálním stavu a nemůže přežít bez dodávek ropy a zemního plynu z Ruska. A Rusko je nyní připraveno k prodeji ropy a zemního plynu na Západ pouze výměnou za fyzické zlato!

Výsledkem Putinovy hry je to, že mechanismus pro prodej ruské energie za zlato nyní funguje bez ohledu na to, co si myslí Západ. Ve skutečnosti, Západ platí za ruskou ropu a plyn uměle zlevněným zlatem.

Vzhledem k tomu, Rusko, které má pravidelný tok dolarů z prodeje ropy a zemního plynu, v každém případě může za své dolary kupovat zlato při aktuálních cenách zlata, uměle snížených samým Západem, Fedem a ESF.

Zajímavost - zrušení pevné ceny zlata speciálním americkým departamentem ESF (Exchange Stabilization Fund), které mělo za cíl stabilizaci dolaru, bylo v USA zapsáno do zákona.

Ve finančním světě, je přijato jako fakt, že zlato je antidollar.

V roce 1971, americký prezident Richard Nixon zavřel "zlaté okno": ukončil volnou výměnu dolarů za zlato, zaručené v USA v roce 1944 smlouvou Bretton Woods.

V roce 2014, ruský prezident Vladimir Putin znovu otevřel okno "gold", aniž by požádal o povolení Washingtonu.

Právě teď Západ utrácí většinu svého úsilí a zdrojů k snížení ceny zlata a ropy. Tím, na jedné straně narušuje stávající ekonomickou realitu ve prospěch amerického dolaru, a na druhé straně, snaží se zničit ruskou ekonomiku, která odmítá hrát roli poslušného vazala Západu.

V současné době aktiva jako zlato a ropa, se zdají podhodnocené vůči americkému dolaru. Je to výsledek obrovského ekonomického úsilí ze strany Západu.

A teď Putin prodává ruské energetické zdroje výměnou za tyto americké dolary, uměle nadhodnocené díky úsilí Západu. Za dolary okamžitě kupuje zlato, uměle devalvované vůči americkému dolaru díky úsilí samotného Západu!

A je tady ještě další zajímavý element v Putinově hře. Je to ruský uran. Každá šestá žárovka v USA závisí na jeho dodávkách. A Rusko jej prodává do USA také za dolary.

Tak, výměnou za ruskou ropu, zemní plyn a uran, Západ platí Rusku v dolarech s kupní sílou, která je uměle nadhodnocena. Ale Putin používá tyto dolary k nákupu fyzického zlata ze Západu výměnou za cenu v amerických dolarech, uměle sníženou stejným manévrem Západu.

"Tato opravdu skvělá ekonomická kombinace staví Západ, v čele se Spojenými státy, do pozice hada, agresivně a pilně požírajícího svůj vlastní ocas."

Autorem myšlenky této ekonomické zlaté pasti pravděpodobně není Putin sám. S největší pravděpodobností to byl nápad Putinova poradce pro ekonomické záležitosti - lékaře Sergeje Glazjeva. Jak jinak vysvětlit, proč byl zařazen mezi podnikatele byrokrat Glazjev, kterého Washingtonu zapsal, spolu s mnoha jinými, na seznam sankcí? Myšlenka ekonoma, lékaře Glazjeva byla skvěle realizována Putinem, s plným souhlasem jeho čínského kolegy - Si Ťin-pchingem.

Obzvláště zajímavé v této souvislosti vypadá listopadové prohlášení prvního místopředsedy centrální banky Ruska Xenia Judajeva, který zdůraznil, že CBR hodlá použít zlato ze svých rezerv k platbám za dovoz, v případě potřeby. Je zřejmé, že pokud jde o sankce ze strany západního světa, toto tvrzení je určeno zemím BRICS, a především Číny.

Pro Čínu, ruská ochota platit za dovážené zboží zlatem ze Západu je velmi praktická. A tady je důvod, proč:

"Čína nedávno oznámila, že přestane zvyšovat své zlaté a devizové rezervy denominované v amerických dolarech. S ohledem na rostoucí obchodní deficit mezi USA a Čínou (současný rozdíl je už pětkrát ve prospěch Číny), pak toto prohlášení přeloženo z finančního jazyka zní: "Čína přestane prodávat své zboží za dolary."

Světová média rozhodla, že si nevšimnou této kapitální informace z nedávné měnové historie. Nejde o to, že by Čína doslova odmítala prodávat své zboží za americké dolary. Čína, samozřejmě, bude i nadále přijímat dolary jako platební prostředek pro své zboží. Ale po získání dolarů, Čína okamžitě se jich zbaví a nahradí je něčím jiným ze svých zlatých a devizových rezerv. V opačném případě prohlášení měnových orgánů Číny ztrácí svůj význam: "Zastavujeme nárůst našich zlatých a devizových rezerv, které jsou denominovány v amerických dolarech." To znamená, že Čína už nebude kupovat americké státní dluhopisy za dolary získané z obchodu se všemi zeměmi, jako tomu bylo dřív."

Tak, Čína postupně nahradí dolary, které obdrží za své zboží nejen z USA, ale z celého světa, něčím jiným, aby nezvýšila své zlaté devizové rezervy, které jsou denominovány v amerických dolarech. A tady je zajímavá otázka: Čím je Čína nahradí? V jakých devizách nebo aktivech? Analýza současné měnové politiky v Číně ukazuje, že s největší pravděpodobností dolary pocházející z obchodu, nebo jejich podstatná část, Čína klidně nahradí, a de facto již nahrazuje zlatem.

V tomto aspektu, rusko-čínská spolupráce je velmi užitečná pro Moskvu i pro Peking. Rusko nakupuje zboží z Číny za zlato za jeho běžné ceny, zatímco Čína kupuje ruské zdroje energie za zlato rovněž za jeho běžné ceny. V této rusko-čínské výměně je místo pro všechno: pro čínské zboží, pro ruské energetické zdroje, i pro zlato - jako platidlo. Jen americký dolar nemá zde místo. A to není překvapující. Vzhledem k tomu, že americký dolar není čínský produkt a není to ruský zdroj energie, je jen přechodný finanční nástroj k vyrovnání se a zbytečný zprostředkovatel. Je obvyklé se zbavovat zbytečné zprostředkovatelské interakce dvou nezávislých obchodních partnerů.

Je třeba poznamenat, že odděleně, globální trh fyzického zlata je velmi malý v porovnání se světovým trhem dodávky ropy. A hlavně, světový trh fyzického zlata je mikroskopický oproti celosvětovým dodávkám fyzické ropy, zemního plynu, uranu a zboží.

Kladu důraz na výraz "fyzického zlata", které nutno odlišovat od "papírového" zlata. Rusko nyní kupuje zlato od Západu, ale pouze v jeho fyzikální, nikoliv papírové podobě. Stejně jako Čína, získává ze Západu uměle devalvované fyzické zlato jako platbu za fyzické dodávání skutečných výrobků na Západ.

Pro informaci : světový trh papírového zlata (turn-over) je odhadován na 360 milionů dolarů měsíčně, je tedy velmi malý ve srovnání s trhem fyzické ropy, plynu, uranu a výrobků. Obzvlášť dodávky fyzického zlata jsou mikroskopické, pouze 280 milionů dolarů. Což dává podíl papírových transakcí k fyzickým transakcím 1000 : 1.

Západ doufá, že Rusko a Čína budou přijímat jako odměnu za své zdroje energie a zboží "shitcoin" nebo takzvané "papírové zlato" z různých druhů deviz. Ale Rusko a Čína mají zájem pouze o zlato a další fyzické kovy coby finální platební prostředek.

Použitím mechanismu aktivního odstoupení z trhu některých západem uměle snížených finančních aktiv (zlata) a jeho výměnou za jiný, uměle zvýšený finanční aktiv (US dolar), Putin nastartoval odpočítávání konce světové hegemonie petrodolarů. Tak, Putin uvedl Západ do slepé uličky bez pozitivních ekonomických vyhlídek.

Západ může i nadále tratit tolik chce úsilí a zdrojů, aby uměle zvýšit kupní sílu dolaru, snížil ceny ropy a uměle snížil kupní sílu zlata, jeho problémem je, že zásoby fyzického zlata v držení na Západě nejsou nekonečné. Čím víc Západ znehodnocuje ropu a zlato vůči americkému dolaru, tím rychleji utrácí devalvací zlato ze svých omezených rezerv.

Zde skvěle hraje Putin. Fyzické zlato z rezerv Západu rychle proudí do Ruska, Číny, Brazílie, Kazachstánu a Indie, zkrátka do zemí BRICS. Při současném tempu snižování zásob fyzického zlata, Západ prostě nemá čas něco podniknout proti Putinově Rusku dřív, než se petrodolar definitivně zhroutí. Hráč Putin dal Západu v čele s USA, tak zvaný "zeit-not", anglicky "time trouble".

Západní svět nikdy nečelil takové ekonomické události a jevům, jaké se dějí právě teď. V SSSR rychle prodávali zlato, když bylo třeba čelit pádu cen ropy; dnešní Rusko naopak kupuje zlato při poklesu cen ropy. Rusko představuje skutečnou hrozbu pro americký model dominace světa pomocí petrodolarů.

Hlavním principem petrodolarů je umožnit západním zemím s USA v čele žít na úkor práce a přírodních zdrojů jiných zemí a národů díky roli americké měny, dominantní v globálním měnovém systému (GMS). Role amerického dolaru v GMS je ta, že je to konečný způsob platby. To znamená, že národní měna Spojených států ve struktuře GMS je rezervní valuta, konečný majetek, jehož výměna za jakékoli jiné aktivum nemá smysl.

Země BRICS, v čele s Ruskem a Čínou, mění roli a postavení amerického dolaru ve světovém měnovém systému. Díky společným akcím Moskvy a Pekingu", z konečných platebních prostředků a z akumulace majetku do národní měny USA, dolar se stává pouze jedním z meziproduktů platebních prostředků, určený pouze k výměně předběžné platby za druhou, zatímco konečným finančním aktivem se stává zlato. To znamená, že americký dolar vlastně ztrácí svoji roli konečných platebních prostředků a akumulace kapitálu. Obě tyto role získává denacionalizované a depolitizované peněžní aktivum - zlato.

Tradičně, Západ používá dvě metody k odstranění ohrožení světové hegemonie petrodolarů a výsad, které přináší petrodolary Západu.

Jednou z těchto metod - jsou barevné revoluce. Druhá metoda, kterou obvykle používají na Západě, v případě, že první selhává - jsou vojenské agrese a bombardování.

Ale v ruském případě obě tyto metody jsou buď nemožné nebo nepřijatelné pro Západ z následujících důvodů:

Za prvé, obrovský počet obyvatel Ruska, na rozdíl od mnoha jiných zemí, nechce vyměnit svobodu a budoucnost svých dětí za západní sliby. To je zřejmé z rekordních ocenění Putina, pravidelně zveřejňovaných na Západě předními agenturami veřejného mínění. Osobní přátelství Washingtonského chráněnce Navalného se senátorem McCainem hrálo pro něj a pro Washington velmi negativní roli. Poté, co se v Rusku dozvěděli o tom z médií, pro 98% ruské populace dnes Navalny je vazal Washingtonu a zrádce národních zájmů Ruska. Proto západní odborníci na protivládní agitace u cizích národů zatím nemohou ani snít o nějaké barevné revoluci v Rusku.

Pokud jde o druhý tradiční západní způsob (přímá vojenská agrese), Rusko rozhodně není Jugoslávie, ani Irák nebo Libye. Každá nejaderná vojenská operace proti Rusku na jeho území, byť i vedená USA, je odsouzena k porážce. A generálové z Pentagonu sloužící v NATO jsou si toho dobře vědomi.

Podobně beznadějná je nukleární válka proti Rusku, včetně koncepce takzvaného "preventivního odzbrojujícím jaderného úderu". NATO prostě není technicky schopen zasadit ránu, která by kompletně zničila jaderný potenciál Ruska ve všech jejích místech. Masivní jaderný odvetný úder na nepřítele či seskupení nepřátel by byl nevyhnutelný. A jeho celková kapacita by stačila k tomu, aby přeživší záviděli mrtvým - nukleární zima a zánik života na této planetě, s výjimkou bakterií mutovaných před zářením.

Západní ekonomové jistě vidí a chápou vážnost a beznaděj situace, v jaké se nachází západní svět. Koneckonců, od dohod z Bretton Woods, všichni známe zlaté pravidlo "Kdo má více zlata, definuje pravidla" Jenomže všichni na Západě jsou zticha. Mlčí proto, že nikdo dnes neví, jak se dostat z této situace.

Kdybyste se snažili vysvětlit západní veřejnosti podrobnosti o hrozící ekonomické katastrofě, veřejnost by kladla zastánci petrodolarů následující otázky:

"Jak dlouho bude Západ schopen kupovat ropu a zemní plyn z Ruska výměnou za fyzické zlato?"

A co se stane z petrodolarů USA poté, co Západ vyčerpá fyzické zlato placeními za ruskou ropu, zemní plyn a uran, stejně jako za čínské zboží?

Nikdo na Západě dnes nemůže odpovědět na tyto zdánlivě jednoduché otázky.

A tomu se říká "mat", dámy a pánové. Hra je u konce.

Zdroj: http://www.czechfreepress.cz/rusko/jason-hamlin-zlata-past-velmistra-putina.html

P.S. Pokud se západ nesmíří z koncem nadvlády a bude chtít napadnout Rusko a Čínu pro záchranu svého parazitického postavení a bude chtít zničit tyto dvě velmoce vojensky, uspíší jen svůj konec s následky o kterých mluvit ani nebudeme. Výzvědné služby RF jsou na stejné úrovni s Mosadem, tedy jedny z nejlepších a pokud západ se rozhodne napadnout tyto státy, ony jistě nebudou čekat na první jaderný úder. Čína zpacifikuje USA a Kanadu a RF Evropu, nebylo by se co divit po jejich zkušenostech, takže západ by měl začít uvažovat realisticky. 

No a tady ještě příprava na AntiMajdan:
Blízké spojení Marie le Pen s Ruskem dokládá další fakt, že na sjezd její strany přijeli zástupci strany " Jednotné Rusko " - místopředseda Státní dumy Andrej Isajev a senátor Andrej Klimov . V nedávné době dostala pro svoji stranu Národní fronta 9 miliónů EURo úvěr od česko - ruské banky. Nový prezident Francie bude zvolen až v květnu roku 2017, a je reálná možnost, že to bude právě Marie le Pen, která má v programu odchod z NATO a EU
http://russian.rt.com/in…/2014-11-30/Le-Monde-Na-sezd-partii

7 komentářů:

  1. No,
    toť pro Západ patálie, nebude mít moc dlouho zlato na ruský energie. Už jenom proto, že ho mnoho odvezli na konci konci st. mimo mísu, jako zdroj pro přechod na zlatej grunt. Je ale pravdou, že to mohl bejt od nich jenom taktickej tah, ale to by se o tom ne-mlčelo, ale mluvilo, že?
    Není žádným tajemstvím, že za Západem už kompaktně nestojí tajná bratrstva. Teď bude hodně záležet na tom, co do této situace oni přihoděj. Taky velmi záleží na tom, aby byl Putin konečně schopen vyburcuvat a oslovit ruskej lid. A taky, aby on sám ten zlatej balanc nepřehnal. Konec konců zlato bylo a je nebezpečný pro všechny obyvatele země. A nikdy lidem nepřineslo opravdový štěstí. A to ani mocnejm a bohatejm, ani chudejm! Nechť jsou nám Asové blízko. Matěj

    OdpovědětVymazat
  2. Zlato se používá hlavně ve vyspělejších zbraňových systémech, raketách apod. ... S článkem souhlasím, ale ještě navíc mi z takových obrovských nákupů zlata vyplývá, že Rusko se připravuje na něco velkého ve vojenské oblasti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jene,
      zlato je něco kolem čeho tekly potoky a řeky - nejenom lidský krve! Je nasáklý bolestí, dřinou a otroctvím. Jeho triumfální cestu zla historií lemujou hromady mrtvol. Jak vidíš pracujícím ho nerozdaj. Držej ho ve sklepeních a virtuálně s ním čachrujou na opět prokletým hřbitově, kterýmu říkaj moc. A jak říkáš ... rači ho opět nacpou do vražednejch technologií, aby ten nevinnej kov byl stále víc a víc ve smyčce prokletí a smrti. Tuhle děsivou energii a informace stále kumuluje a nesouc je v sobě ... zatím nemůže bejt lidem ku prospěchu. Tuhle energii v něm obsaženou můžeme ze zlata sejmout, pouze dobrotou, laskavostí, čistým svědomím a láskou. Jenomže tohoto tovaru je zatím na světě moc málo. Matěj

      Vymazat
    2. Jo, máš naprostou pravdu ... ZLO - TO, že? ... Ono samo o sobě není špatný, špatným ho udělali oni, proto nám do toho názvu už naši předkové vložili varování.

      A k těm zbraním - myslel jsem to hlavně tak, že je nenahraditelný v jemný elektronice a v různejch spojích, protože se v něm netvoří mikroskopický trhlinky a taky výborně vede proud. Bez něj se vyspělý válečný technologie takřka neobejdou, proto z toho usuzuju, že Rusko hodně zbrojí. Uvidíme, kam to povede, každopádně se mi kroky Ruska poslední dobou moc nelíbí ...

      Vymazat
    3. No vidíš,
      zlo-to, to mě nikdy netrklo, hm? Dík. Matěj

      Vymazat
  3. Západ se stává sám sobě protivníkem, naprosto podle rčení, kdo jinému jámu kopá sám do ní padá.

    OdpovědětVymazat
  4. I like this site because so much useful stuff on here :D.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.