čtvrtek 7. srpna 2014

Hrozba pro lidstvo





Je známo, že více než 99% všech živých bytostí, které kdy existovaly na Zemi zmizeli. A je i nepravděpodobné, že lidé budou žít věčně. Kladení otázek, co může ohrozit lidskou existenci, čerpáme v naší mysli z mnoha faktorů, z archeologie, možnosti  Slunečních bouří, gama záření z vesmíru, obnova činnosti supervulkánů, globální pandemie, vyčerpání zdrojů, molekulární nanotechnologie, nukleární holocaust,  ale jsou tu i jiné scénáře, na které většina lidstva ve své namyšlenosti moc nemyslí.

Ano, je to lidská ignorance s hloupostí. Tento aspekt je dnes na velké výši a je jeden z nejnebezpečnějších. Při  každém hodnocení společnosti je důležitý faktor znalostí jednotlivců. Nejhorší je pak tedy neznalost, ve spojení z pasivitou a leností. Tyto nejhorší ( nevědomost) aspekty jsou však dnes hlavními nástroji politiků a korporací.



Jedná se vlastně dnes vědecky o pojmenovaný „Kult nevědomosti“. Kult nevědomosti je důvodem, že v XXI století existují náboženští fundamentalisté, rasisté, lidé, kteří uctívají jen moc a ti, kteří toto neuznávají, jsou jimi pronásledováni. Kult nevědomosti je vlastně  i využívání druhých, pro osobní zisk.

V dnešních dobrých letech „Kultu nevědomosti“ nevědomost roste a význam vzdělávání, etiky, společenského a sociálního chování se v něm posunuje skoro na poslední příčku hodnot. Pak však nastává situace, kdy ve společnosti získávají moc a sílu nekompetentní lidé, s podporou ostatní nevědomé většiny a ohrožují tak základy vyspělejší  lidské společnosti.

Populismus a nedostatek kompetence, jsou skutečnou hrozbou pro lidstvo. Výzkumníci ze Spojených států naznačují, že  vrchol je vždy před začátkem poklesu, vemte si příklad z kandidáta na viceprezidenta USA Sarah Palinová, jež vlastně není vůbec obeznámena se základními vědeckými teoriemi a přesto se snažila o tuto funkci.



Zde uvedená tabulka má v modré barvě rozvoj vzdělání a červená barva značí hospodářský rozvoj od dob starověkého Řecka až po současnost.

Max Tegmark, profesor fyziky na Massachusetts Institutu, také věří, že lidská hloupost je  nyní největší problém celého lidstva, včetně snah o umělou inteligenci a tyto faktory jsou největší hrozbou pro lidstvo ve své existenci. Lidé s omezenou intelektuální činností ignorují potenciální možné nějaké katastrofální následky, známe na internetu z probíhajících některých diskuzí, kdy tito lidé vystupují velmi arogantně a nepřipustí jiné, možné varianty, jen ty naučené a pobrané do výše svého intelektu. To jsou představitelé „Kultu nevědomosti“, největší hrozba dnešního lidstva, včetně vyvíjení umělé inteligence a snahy zapojování do řízení.


2 komentáře:

  1. Ak je sinusoida teda maximum a minimum nakreslena spravne potom by sa dalo povedat ze 2D je to sinusoida,alebo po starom vsetko sa opakuje-toci v kruhu.Ale v skutocnosti je to v 3D opet ta spirala..iste nie nahodou podobna zakladnim energiam vsmiru... Podstatne je len to kde sa maximalne + a - nachadza oproti tomu z pred povedzme 100 rokov.

    OdpovědětVymazat
  2. A je tomu tak teď zčásti proto, že jsme si zvykli používat technické "protézy", jak trefně říká Anastasia ... ano, máme přístroje, které toho dokážou hodně, a pořád se zdokonalují, ale to se děje primárně proto, abychom nebyli nuceni používat a rozvíjet svoje schopnosti - ty, které Hollywood dnes odsunul do sféry "nadpřirozena" a "magie" ... Je třeba v sobě pěstovat a zdokonalovat ty schopnosti, jež máme od prvopočátku, jinak po rozpadu civilizace nepřežijeme.

    Ještě jedna věc ... současné pojetí hisTORie pro masy lidem vštěpuje myšlenku, že tady tahleta civilizace je absolutní vrchol vývoje lidstva na téhle planetě ... vždyť před námi tu žádné vyspělé společnosti nebyly, že .. maximálně dinosauři a opice ... Ve skutečnosti tu těch vyspělých společností bylo 22, a nachází se po nich spoustu pozůstatků, které se ale jaksi vědě nehodí do její lži. Země má schopnost zničit ty, kteří dlouhodobě nežijí v souladu s vesmírem a přírodou, a taky je zničí ... však proč by si jinak stavěli únikový portál CERN, že ... :) Jen si nemyslet, že se to všechno zlepší samo, bez našeho přičinění, bez přičinění tvůrců reality, kterými jsme, to nepůjde. Takže makat makat makat, pokud si tady z toho nechceme udělat totální Peklo. Vždyť už teď jsme jen pár kroků od toho, aby tahle planeta byla nadobro v karanténě, aby kolem sebe nešířila destrukci.

    Vojensko-průmyslový komplex sice ztrácí na síle, ale na nás je, abychom tu naši znovuobjevili a uvedli do praxe, jinak je po nás.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.