Dnes je trend u nás propagovat jižní ovoce, například
ananas, banány atd. Ano, nemám nic proti tomuto dováženému ovoci, ale je tady
to ALE.
Ona je totiž velmi důležitá poloha vašeho narození a prostoru kde
žijete, tedy místo, kam vás Univerzum umístilo. Podle místa, kde žijete,
poznáte podle zahrádky, co vám tam nadměrně roste a to by jste měli pak i do
sebe „soukat“, třeba ve formě čajů, prostor v němž žijete vám nabízí sám
zdraví, jen si všímat a vynechat oblíbené kanadské trávníky, kde chybí i
sedmikráska, která vás upozorňuje na oči a léčí. Je toho více, ale tento úvod
jen na okraj.
V našich zeměpisných šířkách Evropy je to například
Maliník, který předčí svou hodnotou i ananas a jiné jižní propagované plody.
Komu na zahrádce dobře roste maliník, tak „futrovat“ sebe i děti. To se týká i
dobrého růstu na vaší zahrádce např. Josty, rybízů atd.
Všímejte si sami prostoru v němž žijete, použijte to, co vám prostor nabízí kde žijete a bude vám
zdravotně „blaze“ a vaše tělo vám za to poděkuje dobrou vitalitou a tedy i
zdravým Duchem.
Maliny obsahují okolo 13% jednoduchých cukrů, minerální
látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík), velké množství vitamínu C,
vitamín A, vitamín P, karoten, vitamíny skupiny B, kyselinu: jablečnou, vinnou,
citrónovou, mravenčí, salicylovou, glykosidy. Maliny dále obsahují poměrně
mnoho pektinu, tříslovin a rostlinných barviv. Malé pecičky obsahují 16%
žlutozeleného oleje.
Obsah kyseliny salicylové je prospěšný při horečnatých
onemocněních, snižuje horečku zvláště u malých dětí. Kromě toho obsahují maliny
dostatek biotinu, transportujícího síru, stejně důležitou pro lesk a hustotu
vlasů i pro pružnost pleti. Významný je také obsah antioxidantů v barvivu malin
- čím sytější má malina barvu, tím plnější je antioxidantů. Obsah zinku v
zrníčkách malin bývá považován za silné afrodiziakum.
Léčivé bioflavonoidy malin si zachovávají účinek i dlouho po
utržení a dokonce i při různých způsobech konzervování, jsou poměrně stabilní.
Při delším skladování nezpracovaných plodů, tedy již po několika
dnech mohou být maliny nadměrně zaplísněné, čím se silně snižuje jejich hodnota
pro lidské zdraví.
Listy maliníku obsahují třísloviny, flavony a organické
kyseliny, z nichž nejhojněji je zastoupená kyselina citronová, dále značné
množství vitaminu C, cukry, stopy silice a řadu dalších látek.
Pro léčebné využití bioflavonoidů jsou využívány jen červené
a nafialovělé odrůdy; předpokládá se, že čím sytější a tmavší je
barva, tím vyšší je obsah účinných flavonoidů. Nejvyšší obsah léčivého barviva
mají nafialovělé plody kříženců s ostružiníkem.
U malin ovšem nevyužíváme pouze plody, ale velký přínos pro
zdraví mají i listy maliníku. Lze je použít zejména ke kloktání při zánětech
dutiny ústní a pro potírání při chronických kožních chorobách. Působí též
srážlivě a proti průjmu.
Maliny jsou žlučopudné a močopudné, takže se doporučují při
revmatismu a některých ledvinových a jaterních chorobách.
Maliny jsou přírodním léčebným prostředkem při očních
potížích a poruchách vidění. Už ve staré čínské medicíně byly maliny využívány
proti šerosleposti.
Maliny zlepšují přísun výživných látek.
Maliny dále:
příznivě působí při anémiích,
pomáhají při nachlazení,
snižují vysoký krevní tlak,
mírní obtíže ledvin a močového měchýře,
pomáhají při silném krvácení během menstruace,
pomáhají při krvácení z nosu a dásní,
ovlivňují pružnost a hebkost kůže,
pomáhají při zrakové únavě, očních onemocnění,
dodávají vlasům lesk, zesilují je,
odbourávají cholesterol,
snižují horečku,
podporují imunitu,
čistí střeva.
Objednat sazenice si můžete např. zde: http://www.zahradnictvikruh.cz/maliny-ostruziny-katskup43.php
Objednat sazenice si můžete např. zde: http://www.zahradnictvikruh.cz/maliny-ostruziny-katskup43.php
Žádné komentáře:
Okomentovat
Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.