pátek 4. dubna 2014

Děrované brýle


Děrované brýle pochází z Německa a to již z roku 1890. Při pohledu děrovanými brýlemi člověk vidí svět v podobě mnoha malých oddělených obrázků. Tyto jsou vedeny očními nervy do mozku a mozek z nich skládá jeden velký obraz zorného pole, který pak vidíme. Když se díváme bez děrovaných brýlí, obraz vzniká v levé polovině mozku, tedy v levé hemisféře. Pokud použijeme děrované brýle, výsledný obraz se skládá z mnoha malých částí  zase v pravé hemisféře. A to je ten důležitý faktor, kdy se do činnosti zapojují ty části mozku, které při běžném vidění nejsou vůbec využívány. Tímto způsobem je mozek pak stimulován k využití jiných svých možností, než které obvykle využívá. Současně se tím i mozek učí znovu zaostřovat, tedy se vlastně učí znovu vidět, protože oči jsou pouze čidla, která umožňují obraz do mozku přivést.
Při pohledu děrovanými brýlemi, začne mozek používat obě mozkové hemisféry a dochází k propojování obou mozkových hemisfér a k jejich součinnosti.
Pravá hemisféra, ve které se skládá obraz z děrovaných brýlí, je místem, kde je v mozku centrum tvořivosti – výtvarných schopností, pohybových, schopnosti skládat z jednotlivých částí celý obraz, schopnosti nacházet nová řešení, intuici, fantazii, představivost a prostorové vnímání. Proto při používání děrovaných brýlí rovněž člověk podporuje u sebe tvořivé schopnosti.

Žijeme ve společnosti, která preferuje převážně levohemisférové činnosti – racionální myšlení, orientaci na fakta a pravidla, prostě jen praktičnost. Většina lidí dnes tedy zaměstnává jen tuto levou racionální hemisféru a používáním děrovaných brýlí trénuje i zanedbávanou pravou hemisféru a tím přispívá k vyrovnání činnosti obou hemisfér mozku a k harmonizaci celého těla. Pokud se díváte např. na krajinu děrovanými brýlemi, dostáváte se lehce do stavu relaxace a uvolnění myšlení, které často používám. Mně osobně i pokud jste unaveni tato pomůcka velmi pomáhá a myslím, že každý si najde svůj způsob. Mozek tak začne pracovat v jiných frekvencích a jsou velmi blízko těm, které jsou při meditaci.
Při aktivní činnosti když tyto brýle použijete, cvičíte si oči i mozek.
Rovněž se doporučují děrované brýle použít k tréninku mozku u neslyšících a vůbec s vadami sluchu, k tréninku paměti u starších lidí a i jako pomůcku ke zklidnění a k soustředění u hyperaktivních dětí a u dětí s lehkou mozkovou dysfunkcí.
Moje děrované brýle pochází za docela rozumnou cenu a i bližší údaje pro zájemce jsou zde: http://www.treneroci.cz/?gclid=CITRurmmxb0CFasEwwodxBYASQ   
Moje zkušenost je s touto pomůckou i při odstranění bolestí hlavy, které v nynější době budou dosti časté, díky porušování magnetického pole Země a nulovat tyto poruchy léky, je bezvýznamné a hlavně škodlivé.

23 komentářů:

  1. Mě byly děrované brýle doporučovány i jako tréning mozku při tupozrakosti. Párkrát jsem je zkoušela, jelikož doma je nemám, a je pravda, že rozdíl byl znatelný...Jsem tupozraká na levé oko, když zavřu pravé, tak cítím, jak hlava pomaličku zabírá a musí se šíleně snažit, aby se ten obraz vytvořil. Podobný efekt měly i ty děrované brýle.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, tyhle brýle mám a můžu potvrdit, jsou skvělé :) A při delším používání dokážou vyléčit i krátkozrakost nebo dalekozrakost.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, vidím to tedy poprvé, určitě je to zajímavá věc, každopádně mě teď napadlo, nefunguje to jako kamera obscura? tedy že z každého bodu jde do oka obraz vzhuru nohama, to potom musí být hodně dobrej trénink na mozek když to má pak dávat dohromady ne???
    Radim

    OdpovědětVymazat
  4. Jo,
    taky by mě zajímalo, jak to funguje? Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče stimulace pravé hemisféry, to si nejsem jistej, ale co se týče léčení špatného zraku, tam je princip jasný - ty brýle jsou něco jako "činky pro oční svaly". Jinými slovy, trénují a napínají oční svaly, které jsou zpohodlnělé čuměním do monitoru a nošením brýlí. Když se ty svaly tímhle cvičením dostanou na svoji normální úroveň, člověk vidí zase perfektně :)

      Vymazat
  5. popadnu černý tenký plast,vysekám do něj 2mm otvory,očistím groty a mám to na zkoušky s nulovým nákladem...Letitá alergie ke sluníčkově esoterickým webum s mastným CENÍKEM dělá dívy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Bodlák
      Promiňte, ale vysekávat otvory do plastu je trochu mimo, pokud ta hmota nemá změkčovadlo, popraská to. Jinak ty "Sluníčkové weby" toto ani neinzerují, jen weby "Pro zdraví". Ale iniciativě se meze nekladou.
      good luck

      Vymazat
    2. Karel: Pěkná blbost, před takovýmhle rádobyaktivismem si nejdřív zjistěte, na jakém principu fungují, a nebudou vás napadat takové blbosti. Tak byste si mohl zrak ještě poškodit. Ty díry musí být naprosto přesně udělané, stejně jako zakřivení brýlí. Tady je cena plně odpovídající. Co je lepší - kupovat furt silnější dioptrické brýle a vyhodit tisíce, ne-li desetitisíce, nebo si koupit tyhle děrované a mít v podstatě do konce života pokoj, hm? Nehledě na koukání do Slunce, které taky pomáhá (samozřejmě bez jakýchkoliv brýlí), a to je ještě levnější ;P

      Vymazat
  6. mě napadlo 1 či2 mm vrtákem to vyvrtat to obyčejných slunečních brýlí a ty poté přetřít či přestříkat na černo. myslím že stojanovou vrtačkou by to šlo dobře. dělal sem takhle dřív stovky dírek do plexiskla při výrobě spořiče, Tr-ka.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez velmi, velmi přesného zaměření bych to fakt nedělal, pokud si nechcete přivodit zdravotní problémy.

      Vymazat
  7. mám takový materiál v černém provedení,který vypadá jako plast,ale lze do něj lochovat otvory..Nevyznam se v současných materálech...tekže kecám o plastu,což zřejmě není..

    OdpovědětVymazat
  8. Musíte dodržet horizontální rovinu řady otvorů, včetně svislých, tedy musí být přesně zrcadlově aby byl shodný obraz v obouch očích, jinak je nebezpečí spíše poškození zraku, než vylepšení. "Aby pak kukadla nešly šejdrem.

    OdpovědětVymazat
  9. Pravda že když si koupím obyčejné brýle za 100.-, malej vrtáček za 40.-, černej lak na nehty či sprej do 100.-, k tomu přidám tak tři hodiny času kterej bych mohl být v práci, tak su asi na 840.- ....a za 500.- seženu brýle i s poštovným, takže asi není co řešit........
    Spíše by mě zajímalo jestli musí být rozteč dírek v nějakém přesném poměru? koukal sem na spoustu brýlí a některé jsou třeba hodně řídké....
    Každopádně když se vrátím k tomu oku? narazil sem teď na jednu stránku kde jsou testy jak poznat že máme v oku slepou skvrnu (místo které nevidí) díváním se na jeden bod a přibližováním k oku druhý vedlejší bod najednou zmizí a když se v tom člověk trochu pocvičí tak muže kroutit hlavou do stran a ten druhej bod pokud se díva na ten první stále nevidí, v druhém testu je jinej obrázek z bodem který zmizí, ale mozek si domyslí podle toho co mu přijde logické zbytek obrázku a pointa? že vlastně standartně nevidíme část reality kolem sebe, ale mozek si ji domyšlí podle toho co má naučené, co mu přijde logické a pak nám to skládá do celistvého obrazu, zajimavé ne? http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/486-stavba-oka
    Jak to musí být vše dokonale vymyšlené aby to fungovalo, to asi nevymýšlel žádnej šumař, na tom si dal někdo opravdu záležet.......
    Každopádně jsme odkázáni na to co nám milostivě mozek z příchozích informací poskládá a na to co si z chybějících informací domyslí, ale co když to třeba skládá špatně? co když nám skládá obrazy jen podle toho jak to má naučené?
    Je jasné že tady při tom domýšení chybějících informací díky slepé skvrně, asi hodně spolupracuje jinak málo používaná pravá hemisféra která je na tu představivost a tvořivost stavěná. Takže když si budem více procvičovat pravou hemisféru, zákonitě budem i "více vidět" z naši reality, nebo spíše jinak vidět?
    Vrátím-li se k těm děrovaným brýlím, vzhledem k tomu že nám do oka pouští omezenou část pozorovaných informací, je opravdu pravá hemisféra natolik zaměstnaná dotvářením chybějícího obrazu, že mozek začne podporovat mnohem více její vývin a začnou se asi dít divy, možná bude na světě více umělců a možná spíše vzroste počet lidí co budou "více vidět" no a možná jsme u jádra pudla, kdo má dneska zájem na tom aby lidi více viděli? z těch elit asi nikdo.... takže oficiálně, tyto brýle jsou škodlivé a nedoporučované...... hmmm.. kdo ví?
    omluvám se za moje trochu dlouhé pojednání, ale píšu rovnou co mě napadá v hlavě, bez korektury.
    Zdravím Radim-mastičkář

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Radim
      Pěkně podané, hlavně upozornění na záměry, co by jsme měli vidět a co ne. Děkuji.

      Vymazat
  10. Zdravím Iva i ostatní. Díky za zajímavý článek, asi to s těmi brýlemi taky vyzkouším. Jen bych dodal, že není třeba je vyrábět z "plných" brýlí nebo za ně dávat 500 Kč, stačí kouknout na ebay.com, zadat do vyhledávání "pinhole glasses" a vyjede spousta nabídek na takové brýle, zhruba od 50 Kč nahoru vč. zaslání z Číny :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Edmunt
      Dík taky za tip a hlavně, nepropagování všeho značkového, které má stejně jen nějakou umělou nálepku, ono je to dnes vlastně skoro vše z jednoho "fládru" a jen hloupí podporují něco, co už vlastně neexistuje. Dík.

      Vymazat
    2. Není zač, rád pomůžu. Ještě k té ceně - dokonce to nemusí být ani těch 50 Kč, ale to asi není moc podstatné... Taky jsem si jedny brýle objednal, ono to třeba pár týdnů trvá, než dorazí, ale jsem na to moc zvědavý.

      Vymazat
    3. Edmunde, dík za tip, akorát je problém že objednat něco od jinud než z českých eshopu nějak nezvládám a takových nás bude asi víc, takže se pak musíme smířit s tím, že to bude stát více peněz.....

      Vymazat
  11. ještě to chce zřejmě změřit svou lebku šuplerou a dle šíře požadovat rozteč brýlí...nelze na sebe rvát třeba asijskou rozteč,když jsme třeba širokolící rusák...A proto nějaká kamenná prodejna a zkoušet na místě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Bodlák
      Seriozní výrobce již s tímto počítá a ouška jsou vyrobena z plastu, která tepelným způsobem upravíte tak, aby vám brýle seděly, je tam i značka možnosti tepelného zpracování.

      Vymazat
  12. kuk :)
    Nějak mě nejde publikovat (ač mám Google účet), takže znova :/
    Chtěl jsem se s někým spojit (kdo má PAyPal) a koupit brýle na UK Ebay. Přijde to na desetinu a poštovný se více lidma zredukuje na minimum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych se připojil ale též nemám žádný ůčet, ale pokud se toho někdo chopí a bude to levnější než těch 500.- tak jdu do toho.

      Vymazat
  13. O děrovaných brýlích jsem zatím slyšel hlavně jako o nástroji pro trénink mozku při tupozrakosti, zajímalo by mě, jestli to fakt dokáže stimulovat třeba tu kreativitu. Osobně doporučuju kupovat brýle hlavně přes https://www.hotovebryle.cz. Zatím mě to nikdo nezklamalo a to jsem tam nakupoval už spoustukrát. Můžete zkusit pohledat a porovnat, jestli tam třeba nebude lepší nabídka.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.