pátek 2. srpna 2013

Jak přežít vedra



Účinek tepelných vln

Podle statistik poskytnutých Spojenými státy, vlny veder se stávají příčinou úmrtí lidí , zvířat a jsou mnohem pravděpodobnější než povodně, tornáda, blesky, nebo hurikány. V období od roku 2000 až 2009. z účinků vln horka umíralo kolem 162 lidí ročně, zatímco u hurikánů úmrtnost byla 117 lidí, u  tornád  62, povodně 65 a 48 od blesku.

Mezi rizikové faktory patří věk (senioři, děti), zhoršení zdravotního stavu a nadměrné cvičení během vlny veder, a to zejména na slunci, stejně jako ubytování v centru, kde je špatná kvalita ovzduší a množství asfaltu, plochy a rohy budov jako disharmonické odrazné plochy energie, jež zesilují negativní vliv vlny tepla.


Jak přežít vedra

Tak dlouho, jak je to možné zůstat doma a omezit kontakt se sluncem.
Snažte se zůstat v nižších patrech domu od slunečního záření, kdy klimatizace přestane pracovat.
Je lepší strávit nejteplejší část dne doma nebo na veřejných místech: v knihovně, škole, divadle, kině, nákupním centrum, atd., prakticky všechny tyto oblasti jsou vybaveny vzduch-chladícím systémem, který zmírní příznaky hypertermie.
Jezte potraviny nasycené vlhkostí, nízkokalorické. Vyhnout se soli obsahující léky, pokud to není z lékařského hlediska nezbytné.
Pijte hodně vody. Lidé s epilepsií, onemocněním srdce, ledvin nebo jater, kteří jsou na dietě s omezeným příjmem tekutin, mají problémy s výměnou tekutin, by se měli poradit se svým lékařem před zvýšením příjmem vody.
Omezte příjem alkoholu.
Nosit světlý volný oděv.
Chraňte svůj obličej a hlavu klobouky s širokými štítky.
Pravidelně kontrolujte stav příbuzných a přátel, kteří nemají klimatizaci, zejména těch, kteří žijí sami.
Nikdy nenechávejte děti, domácí zvířata samy v uzavřeném voze.
Odstranění namáhavých cvičení a aktivní práce v nejteplejší části dne. Dělejte časté přestávky a vzájemně zaměnitelné a pokud to jde na vzduchu a ve stínu stromů - velmi důležitý filtrační energetický filtr.

Příznaky onemocnění způsobené tepelnou vlnou

BURN: zarudnutí a bolestivost, otok, puchýře, horečka a bolesti hlavy v těžkých případech.

První pomoc: Při popálení mast na puchýře způsobené jako neotevřené, jinak suché, použijte sterilní obvaz. Vyhledejte lékařskou pomoc v případě rozsáhlých popálenin.

Křeče: bolestivé křeče ve svalech dolních končetin či břicha, nadměrné pocení.

První pomoc: jemná masáž nebo fixace končetin, pít malými doušky, s výskytem nevolnosti přestaňte podávat kapalinu.

Vyčerpání z horka: pocení, slabost, studený, bledý, vlhká pokožka, nitkovitý puls při normální tělesné teplotě, nevolnost, ztráta vědomí.

První pomoc: Přesuňte postiženého do stínu a nechte vleže, nosit volné oblečení, podávat chladné mokré obklady. Umožněte čerstvý chladný vzduch s ventilátorem nebo klimatizační jednotkou, nabízejte něco k pití, v malých doušcích, s výskytem nevolnosti přestaňte s podáváním kapalin. Pokud je delší zvracení, vyhledejte lékařskou pomoc.

Úpal : Vysoká tělesná teplota (40 ° C a vyšší), horká suchá kůže, rychlá srdeční akce, možná ztráta vědomí.

První pomoc: Úpal je závažný stav  a může způsobit smrt, lékařská pomoc by měla být poskytnuta co nejdříve. Pokud se čeká na příjezd sanitky, musí být oběť přemístěna do chladu, aby jste  se pokusili snížit teplotu a to studenými obklady nebo koupáním ve vaně se studenou vodou, použití ventilátorů a klimatizací vytvořit příjemné prostředí. Opatrně přijímat tekutiny a solí. 

Dlouhodobější předpověď na dnešní časy:
 

19 komentářů:

  1. Ked je vam teplo,predlaktie pod studenu vodu...senzy finta:-) ..Mailo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík Mailo,
      těm "Trpaslíkům s Jášstvím" nepomůže dnes už nic, jen sluneční anihilace, koušou, škrábou, vřeštěj, ale Sílu nezastaví.

      Vymazat
  2. Tak mě ty vedra vyhovují, ačkoliv do letoška mi spíše vadila. Jen nesnesu být ve městě - rozpálený vzduch je v cajku, ale jak to buší i odspodu z chodníků a ze zdí paneláků plus strhané a nevrlé tváře lidí, to je na mě příliš silná káva.
    Pokud chci ochladit - mě se osvědčila naopak vlažná sprcha a vodu nechat oschnout, nikoliv se utírat. Studená mi působí na organismus obráceně - tělo má pak snahu produkovat více tepla. Takto omyji pot, což už samo o sobě je povzbuzující a tělo se mi paradoxně rychleji ochladí. Asi jsem divnej :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Míšo, mně teď "Trpaslíci" vrazili do zad, tak si je jdu vypálit na sluníčko,nejlepší metoda anihilace svinstva.

      Vymazat
    2. Tak tohle mám taky ověřeno a že díky mé práci mám se zády bohaté zkušenosti. Teplá vana je sice príma, stejně jako nahřátí u krbu, ale když vystrčím ty svoje špeky :-) na Slunce, tak bolest rychle ustupuje a je to trvalé.

      Jo a včera při odpočinku na slunci mi nad barákem tiše a zlehýnka přelétly dvě zářivě bílé "koule". Něco mezi obrovským umravněným orgonem a malým orbem. Hezky se na to dívalo :-)

      Vymazat
    3. to Míša
      "Trpaslíci" se loví průběžně, ale v těchto dnech jsou obzvlášť na ně velké manévry, ještě že k nim nepatříš, Síla tě nechala na pokoji, jen tě pozdravila! :)

      Vymazat
    4. Jen nevím, co mají znamenat ti trpaslíci v uvozovkách. Má to něco společného s pasáží z SAV, kde je psáno něco na způsob, že na konci tohoto času, budou všichni, kdo se nepřizpůsobí spáleni Sluncem, které bude vyzařovat i ve spektru, které i přes odstínění těl světlých Oligarchů bude mít příliš velkou sílu? (klidně i mailem)

      Síla mě nepozdravila, ale vztyčeným ukazováčkem domlouvala a já jak trouba si myslel, že mě navštívil pan Murphy se svými zákony :-)

      Vymazat
    5. Míšo,jak jsem byla v kině s Mailem na tom filmu,tak tam byly tři druhy na planetě : Elfové nohatí hubení a dobrotivý,ale jak je někdo(trpajzlík,který měl pomáhat-ale většinou se ti hajzli mrňavý snažili škodit-aby se z nich mohli stát pak Elfové a poskočit do vyšších pater),tak šup s ním do pytle a poslat na opravnou zkoušku a znova do 3D a dokud nepochopí že Elfové jsou tvorové dobrotivý z 5D příchozí vývoji pomáhající a pak tam byli Smraďoši z pekla přicházející a záměrně planetě škodící a Elfy napadající a ti blbí trpajzlíci jim to všechno žrali a baštili a vesele si tloustli a Elfům škodili,ale někteří pochopili a jen přihlíželi ba dokonce i pomáhali tímto.A tak Smraďoši pak pod vlivem záření Slunce museli zdrhnout zpět do pekla a Elfové se vrátili sluneční bránou dom do 5D a trpajzlíci každý podle své nátury mazali znova opakovat do 3D,někteří aj zvostali na spálený planetě a pěkně koukali kde by našli něco do huby a kousek suchý země.To ti je film,že mně z toho jde hlava kolem ještě teď,nojo a tamto jsem neviděla nene :) Terra

      Vymazat
    6. Terko,
      ten film neznám (název?), ale v řeči symbolik se to zhruba shoduje s pasáží z SAV. :-)

      Vymazat
    7. Vidíš, vidíš bráško a nepřipomíná ti to náhodou něco.Ten film se jmenuje" Jak se Ze-mě stala Terra",kuk,to čučíš viď.Zeptej se těch dvou koulí cos viděl,ti to tam moc dobře věděj hihi :).

      Vymazat
    8. Já se mohu ptát celé dny, možná mohou být i odpovědi, ale uslyším prd - není vyladěno. :-)

      Vymazat
    9. Bráško moc mudruješ,stačí čučet a je jasno,nebo propadneš do třídy k trpajzlíkům,bubu :)

      Vymazat
    10. Míšo dej si česnekovou housku v kamnech pečenou,zajídej to hořkou čokoládou a zapíjej plnotučným mlíkem a jdi si lehnout v poledne na Sluníčko a uvidíš jak budou trpajzlíci nasratý(pardon) a hlavně se jim směj a na potróblé dotazy neodpovídej,hihi

      Vymazat
    11. Michal to je navod na ochladenie na cestach alebo v praci. ..Mailo

      Vymazat
  3. Česnekem jsem hojně (denně) prokládaný několik let. Baštil jsem je jako bombóny, fakt mi chutnaly a čokoláda je moje druhé jméno.
    Sluníčka si teď užiji až nad hlavu - do slova, takže...

    Už Cimrman říkal: "A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Ty potvory vám vlezou všude. A strašně rychle se množí..." :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A požádej nějakýho zarytýho kuřáka ať ti profoukne uši cigaretovým kouřem,pánč ty trpajzlíci rádi lezou do hlavy ušima,tak :)

      Vymazat
    2. Už Cimrman říkal: "A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Ty potvory vám vlezou všude. A strašně rychle se množí..." :-)
      Ano Michale, všechny komentáře od Terezky jsou v černém „Trpajzlíci – Smraďoši“. Víš že zde mluvím často v symbolice a Vy po prostudování a absolvování stránek většinou už rozumíte sdělené myšlence a ti co neznají a jen nakouknou, si myslí, že jsme „potróblý“ a je od nich pokoj. Zdar SAV.

      Vymazat
    3. No ty trpajzlici dostavaju tusim pomaly na frak,ale stale viac vidiet Elfov,a to slniecko nam tiez pekne osvetluje i Smradochov.Zda sa ze zostane len sever a juh,svetlo a tma..a nic medzi...ale tym sa to neskonci.

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.