úterý 26. března 2013

Pobyt v přírodě zvyšuje tvořivost

 

Pokud si chcete vylepšit tvořivé uvažování, možná je na čase vyšlápnout si do přírody.
Vědci z Univerzity Utah a Univerzity Kansas totiž přišli na to, že osoby, které strávily čtyři dny turistikou v divoké přírodě bez mobilního telefonu či jiných elektronických zařízení, si vedli v tvořivostních testech o plných padesát procent lépe než ostatní účastníci.
 
foto autor

„Tohle nám ukazuje, že být v kontaktu s přírodou má skutečné, měřitelné přínosy pro tvořivé řešení problémů. Nic takového nikdy předtím nebylo formálně demonstrováno,“ uvedl v tiskovém prohlášení spoluautor studie David Strayer a dodává: „Pohřbít se za počítačem 24 hodin denně může mít své následky, a ty lze napravit procházkou do přírody.“
Jak tedy výzkum vypadal? Padesát šest účastníků výzkumu si vyrazilo na výšlapy do přírody, aniž by si s sebou mohli vzít jakoukoliv elektroniku. Čtařiadvacet z nich prošlo testem tvořivosti ještě před výletem a dvaatřicet jich bylo testováno po čtyřech dnech výpravy. Test spočíval v řešení slovních asociací. V průměru ti, kdo prošli testem po výletu, zodpověděli správně 6,08 otázek z deseti, zatímco ti, kteří do přírody nevyrazili, jen 4,14 dotazů z deseti. 

Z výsledku ovšem není jasné, zda k lepšímu skóre přispěl pobyt v přírodě, odpočinek od technologie - anebo obojí. Mnoho studií již prokázalo přínosy trávení času v přírodě a tak je možné, že venkovní prostředí skutečně má na lidi příznivé účinky.
Část mozku, o které se vědci domnívají, že ji používáme pro tvořivé přemýšlení, se unavuje neustálým zpracováváním několika úloh při použití technologie. Odpočinek od počítačů a telefonů tak může být přesně to, co účastníci výletu potřebovali.
„Naše moderní společnost je plná náhlých událostí (reklamy, sirény, troubení, zvonění telefonu, alarmy, televize atd.), které se zmocňují naši pozornosti. Naopak přírodní prostředí je spojováno s jemným půvabem, který umožňuje, aby se náš výkonný systém pozornosti dobil,“ píší autoři studie.


6 komentářů:

  1. Dobrý den, v pátek nás navštívil dodavatel se zbožím , jezdí z moravy, tak mu vždy nabídnu kávu a jídlo a popovídáme si, řekl mi, že před rokem zrušil v bytě televize a od té doby zvýšil svoje tržby o polovinu. Doma jen čtou a malému synkovi povídají pohádky a mají ted víc času i na výlety do přírody. No bylo to ohromující. . . . článek super . iva

    OdpovědětVymazat
  2. Navyse sme v praci ci doma vlastne cely den v podstate zatvoteny vo Faradaiovej klietke kam neprenikaju zvonku tolko energie ktore potrebujeme. ..Mailo

    OdpovědětVymazat
  3. Výborný článek!

    OdpovědětVymazat
  4. Nejlepší je ležet pod stromem,nedělat nic,kopat se u toho do zadku a tvořit myšlenkou :).

    OdpovědětVymazat
  5. Milí priatelia,
    dva dni sa snažím presvedčiť sám seba, aby som sa zdržal komentára. Racionálne ego ma prísne napomína, že na moje "múdrosti" tu nikto nie je zvedavý, ale z druhej strany mi taký mrňavý zlomyseľný čert našepkáva toto:
    Vážení páni vedátori z University of Utah a University of Kansas, zdá sa, objavili Ameriku, :o) že na zvýšenie tvorivosti niekedy treba "vyvetrať si hlavu". To je ale objav! Kto vie koľko dolárov tie vedecké výskumy stáli? Myslím si, že daňoví poplatníci vyskakujú od radosti meter a pol do výšky, aké dôležité veci svojimi peniazmi financujú. (Pre istotu sa radšej nezamýšľam nad tým, na aké geniality sa použijú peniaze z daní u nás.) Inšpiračný zdroj môjho príspevku je asi jasný - včera som "dal cisárovi, čo je cisárovo" a zaplatil dane.
    Zdravím Vás!
    svarnetic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je to potvrzené Judr,MuDr,Csc atd, a Sisyfos je spokojen, i když nám to už dávno říkali dědové, rodičové a prišli jsme na to i někteří z nás, ale jinak by to nebyla přeci pravda.

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.